Архипелагът Фиджи е съставен от над 332 острова. Тук цари благоприятен и топъл (може би дори горещ) климат, затова островите са станали любимо място за почивка на туристи от цял свят.

Плажовете с изумителен бял пясък, сините вълни, невероятните пейзажи и приветливите местни жители привличат пътешествениците като магнит.

Официалното име на архипелага е Република Фиджи. Това е островна страна, била преди британска колония. Републиката обаче е независима вече отдавна.

Преди да посетите Фиджи, добре е да проучите някои особености на страната и културата й. Представяме ви десет факта, които могат да ви изненадат и впечатлят и със сигурност ще ви бъдат от полза, ако се запътите към островите.

Четете още: Dolphin Island Resort: мечтаната почивка

Във Фиджи има вода навсякъде. Това островна държава и водата е неизбежна – не само солената морска, но и прясната вода.

Местните обожават ръгби. Този спорт дори се смята за национален в републиката, макар и неофициално. Отборът на Фиджи по ръгби неведнъж е печелил световни купи и дори серии от игрите IRB.

Основният език във Фиджи е английският. И нищо чудно – все пак архипелагът някога е бил британска колония.

Четете още: Удивителни снимки от остров Санторини, Гърция

Туристите и желаещите да опознаят местната култура трябва да посетят тукашните села и къщи, за да видят локалните традиции. Фиджийците са доста дружелюбни и гостоприемни. Когато посещавате нечий дом, не забравяйте да се събуете на входа. Освен това избягвайте да докосвате главите на другите или да ги докосвате със своята глава. Разправят, че Томас Бейкър – последната жертва на канибализма от 1867 г. - случайно докоснал вожда с главата си и бил изяден за това. Уплашихте ли се? Спокойно, това е станало отдавна.

Канибализмът се вихрил на Фиджи чак до ХІХ в. По онова време човешките жертвоприношения били нещо обичайно тук. Днес канибализмът отдавна е останал в миналото, но въпреки това мисълта, че тези приветливи и усмихнати хора някога са яли себеподобните си е плашеща.

От цялата територия на република Фиджи само 10 % са заети от суша. Така че може да се каже, че тук има плажове навсякъде. Можете да се отдадете на плажна почивка, наслаждавайки се всеки ден на нова пясъчна ивица.

Туризмът заема 25 % от икономиката на страната. Тук има предложения за туристите почти целогодишно, а услугите са на най-високо ниво. При това правителството на Фиджи не забравя да защитава екологично чистите плажове.

Когато посещавате някое село, трябва да носите като подарък кава (yagona). Местните ще приготвят напитка от нея и ще ви поканят да я изпиете. Не им отказвайте – това е голяма чест и отказът ви може да се стори обиден на селяните. А и след като пробвате напитката, ще кажете, че сте пробвали местната култура на вкус.



Местните са много доброжелателни и приветливи, но не и твърде приказливи.

Фиджи разполага с 28 летища, но само 4 от тях са оборудвани с писти с изкуствено покритие.

На Фиджи има безброй развлечения за туристите – от занимателни разходки по островите, до наем на рибарски лодки.