Домът е отражение на вътрешния ни свят. Вилата не е изключение от това правило. В нея е важно да създадете атмосфера за спокойна почивка. Консултирахме се с професионален интериорен дизайнер, за да ви посъветваме как да направите вилата си по-уютна.

1. Строгост и "цигански стил"

Не се страхувайте от смели решения, не спазвайте стриктно модните тенденции. Запомнете, че домът ви трябва да е на първо място удобен. За начало определете какъв ще е стилът на интериора ви. Можете да избирате измежду огромен асортимент стилове, но разгледайте по-обстойно само най-удобните. Подходящи за вилата стилове са бохо-шик, прованс, кънтри и шведски стил.

Бохо-шик - ярък и непредсказуем бохемски стил, който предполага да се съчетават най-различни предмети и цветове. Този стил може да се реализира дори и при ограничен бюджет. Името на стила "бохо" идва от boheme, което в превод от френски означава "цигански". Отличителна черта на стила са ярките цветове.

Прованс - ако изпитвате влечение към класиката и френските провансалски пейзажи, пробвайте този нежен и уютен стил. За оформяне на интериора в стил прованс ще ви трябват пастелни цветове, изящни дървени мебели, големи количества красив текстил с мотиви на цветя (кувертюри, възглавници), картини в красиви рамки, цветя в кошнички и гърнета, свещи, композиции от цветя и различни предмети с романтично излъчване.

Кънтри - на онези, които предпочитат по-колоритни интериорни решения, може да допадне стилът кънтри. За него характерни са елементи като прости масивни дървени мебели, плетени ратанови мебели в светъл или тъмен цвят, карирани пердета, кувертюри и покривки. Уместни ще са и ръчно изработени с пъчуърк възглавници, юргани и килими. Подът може да е с настилка от дърво или камък, сполучливо ще е да добавите ковани декоративни елементи и животински мотиви. Още по-уютна ще стане вашата кънтри-вила, ако на столовете има калъфки от кожа или груб тъкан плат с шарена бродерия.

Шведски стил - ако обичате по-светли и свежи интериорни решения, обърнете внимание на този стил. Той е пълна противоположност на прованса - тук няма изобилие от плисета и декоративни аксесоари. Шведският стил е по-сдържан, предразполага към подреденост, всеки предмет трябва да си е на мястото. Като основа се използва светло дърво, мебелите са преимуществено бели, с проста форма и дизайн.


2. Светли нюанси и ярки акценти

За да бъде атмосферата във вилата ви топла и комфортна, старайте се да използвате в интериора светли нюанси и топли оттенъци. За по-празнично настроение добавете акценти в ярки и сочни цветове. Не използвайте повече от три основни цвята в едно помещение, но пробвайте смело различни нюанси на избраните цветове.

Уникални басейни от различни кътчета на света

3. Мека светлина

Обърнете внимание на осветлението - за вилата ви трябват лампи с мека разсеяна светлина, които да не ви заслепяват. Прекрасен вариант ще са настенните лампи, лампата на висока стойка или нощната лампа. Интересно допълнение към интериора може да е необичайният полилей на тавана (с цветни прозрачни плафони, с красиви и ярки платнени абажури, кълбо от конци, хартиен полилей на етажи и др.).

4. Кажете "не"

Откажете се от гланцовите повърхности - от тях повява хлад. Не претрупвайте пространството с излишни мебели и не складирайте на вилата излишни вещи!

5. Юта, лен и памук

Далеч не последна роля в домашния уют играе текстилът. Препоръчително е да оформите интериора в естествени природни цветове. Това могат да бъдат пастелни оттенъци, предразполагащи към отпускане и прекрасно настроение, бежово, охра, светло-кафяво, кремаво, нежно-зелено, цвят "маренго" или по-открити и сочни ободряващи цветове, които ще са идеални за хора, на които не им стига слънчевата светлина. Текстилът е най-добре да е от натурални материали, например юта, лен и памук. Комбинирайте различни по плътност и фактура платове. Чудесен акцент могат да станат пердетата в ярки цветове, които ще оживят общата обстановка.

6. Нов живот за старите мебели

Обновете старите мебели с текстилни калъфи - така домът ви ще стане по-уютен без значителни разходи. Можете да поръчате изготвянето на калъфите на шивач или да ги ушиете сами. Най-важното е да подберете цвета и фактурата на плата правилно. Дори и най-строгият интериор ще стане по-свеж, ако облечете столовете в калъфи, украсени с голяма панделка на гърба или красив пискюл.

Ако не можете да се разделите със старите си мебели, събудете ги за нов живот! Можете да боядисате вашите "праисторически" шкаф, гардероб и бюро в нов цвят - просто ги изшкурете, нанесете грунд и ги боядисайте. За повече индивидуалност можете да ползвате техника декупаж.

7. Килими и кожи

Ако на пода във вилата ви лежи едноцветен килим, допълнете го с няколко ярки килима с различен размер и дизайн. Най-добре е да са от меки тъкани с дълги нишки. Обърнете внимание на кожите - те ще внесат топлина в интериора ви. На пазара в момента има богат асортимент натурални и еко-кожи, като последните изглеждат не по-зле и се поддържат по-лесно. Предлагат се най-различни цветове, така че ако вече мислите за по-екстравагантен интериор, чудесен акцент в него ще бъде цветната кожа.

8. Hand-made в детайлите

Създайте "характера" на дома си сами - ушийте лично кърпите за ръце, калъфките за възглавниците, оплетете покривки, килимчета и салфетки, избродирайте гоблени и покривки, направете малки аксесоари от глина, фаянс и пластмаса... Всичко това ще придаде индивидуалност на интериора.

Пробвайте следните лесно изпълними идеи за създаване на мебели - маси от цели трупи или греди, шайги, стари сандъци, бъчви и каручки. Лек новаторски нюанс ще получите с пано от напречни срезове дърво. Можете да украсите вилата с пеперуди и листа, изрязани от хартия - подредени в композиции или поставени в рамки, закрепени на пердетата или окачени на полилея. От сухи клонки могат да се направят необичайни композиции и висящи конструкции, в които да монтирате свещници или крушки за получаването на красив екологичен абажур.

Как да изберем подходящ дървен материал за направата на веранда?

9. Погледнете на стълбата с нови очи

Обикновената домакинска стълба може да се превърне в прекрасна етажерка или просто интересен декоративен елемент. Подредете по стъпалата симпатични предмети - например вазички, кутийки, свещи и различни фигурки. Можете да подредите на етажерката и любимите си книги, които ще освежат интериора с разноцветните си корици. Стълбата ще е чудесно място за плетени кошници с картонени етикетчета "съдове", "зеленчуци", "пирони" и т.н. Просто изрежете правоъгълници от фурнир или плътен картон и ги боядисайте с матова боя. След това остава само да ги надпишете с тебешир!

10. Цветята никога не са твърде много

Можете да освежите интериора и с помощта на растения. За нотка нежност наберете букети полски или градински цветя - маргаритки, жълтурчета, момини сълзи, иглики, лилии, лалета. Или да подредите цветята в глинени гърнета, кошници, големи чаши, лейки. Ефектно ще стоят гърнета, декорирани със сатенена панделка или конопено въженце.