Общуването ни с другите се променя непрекъснато. Повече си пишем, по-малко говорим, все по-често срещите ни са онлайн и все по-рядко се виждаме очи в очи.

Книгите, които четем намаляват, скъсяваме думите, променяме начина си на говорене и след всичко се оказва, че речникът ни става все по-беден. Има думи, които трайно са се наместили в изказа ни, а е нужно да се отървем от тях. Ето кои са най-често срещаните думи, които е хубаво да използваме по-рядко:

1. В смисъл

Използва се непрекъснато, а иронията е, че няма никакъв смисъл от това да поясняваш нещо с "в смисъл". Явно липсата на подходящи думи, с които да обясниш нещо, е причината за честото му използване. Повечето хора дори не осъзнават колко често го казват.

2. Мерси
Не може да говорим на някого на "Вие" и в следващия момент, когато направи нещо за нас, да му кажем "мерси". Няма нищо лошо в думата, но много по-хубаво е, ако БЛАГОДАРИМ.

3. Викам
Много често, когато някой се опита да пресъздаде диалог, се започва:
"Аз викам "После ще се видим" и той ми вика, че няма да може. Аз викам, че по-късно ще се чуем тогава и му викам да не забрави да си вземе ключовете."



4. В предвид

90/100 от хората смятат, че е правилно да кажеш, че имаш нещо в предвид. Думата "предвид" е достатъчна сама по себе си и "в"-то отпред е напълно излишно и неправилно.

5. Човек (като обръщение)

Все по-често се случва да чуваме разговори, в които присъства това обръщение. "Човеек, да знаеш какво стана вчера" или "Хич не ми се разправя, човек."

6. Междувпрочем

Познайте, такава дума няма! Някои хора смятат, че звучи по-интелигентно и завъртяно и за това я използват непрекъснато.

7. Сори
Оказва се, че и малки и големи все по-често използват "сори" вместо "извинявай". Не изглежда никак добре голям човек да ти се извини по този начин.

8. Нали
"Казвам му аз, нали, че ще почвам нова работа. И нали си ме знаеш, даже и заплатата си каза. Викам му нали, че почвам от утре и той се зарадва." Паразитна дума, която доста дразни тези, които се налага да я чуват.

9. Кофти
Все по-често тази дума се използва и то не само от тинейджърите, ами и от големи хора, на които никак не им отива. На всяка неприятна ситуация на света явно може да се отговори с "Кофти!"

10. Фактически
Абсолютно ненужна дума, която не носи никакъв смисъл, а само запълва липсата на подходящи думи и показва липсата на богат речник.

Източник: actualno.com