Ако календарът ви за 2015 г. все още е девствено бял, без нито едно нанесено събитие, значи трябва да поправите тази грешка.

Екипът на Profit.bg подбра 10 събития и дестинации у нас, които не бива да пропускате през 2015 г.

Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ Перник, 24-25 януари

Български трационни кукери, китайски дракони и други традиционни народни игри и обичаи с маски се представят по улиците на Перник всеки януари. Следващата година фестивалът ще се проведе на 24 и 25 януари. Той се организира от 1966 г., а от 1985 г. вече е международен. По време на дефилето гостите на Перник имат възможност да видят около 5 000 души в над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

Празник на сланината и греяната ракия Априлци, 15 февруари

Празникът винаги се провежда на Месни Заговезни. Освен традиционната кулинарна изложба на ястия, приготвени със сланина, гостите ги чакат много смях и забавления. Най-голямата атракция е приготвянето на така наречената „бабина гозба“ - която се прави в огромен тиган от 20 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук. Не бива да пропускате и конкурса за най-добра домашна ракия.

Празник на розата Казанлък, май-юни

Празникът на розата е един от най-забележителните фестивали у нас. Той е посветен на беритбата на ароматното цвете, от което се приготвя световно известното българско розово масло. По традиция, фестивалът продължава два месеца. През 2015 г. той ще започне на 8 май с избора на Царица Роза 2015. В дните 23, 24, 30, 31 май и 1 юни в селата около Казанлък ще се провеждат ритуали по розобер. А кулминацията на фестивала е на 5 юни, когато е празникът на града и се провежда международен фолклорен фестивал.

Фестивал на хумора и шегата Габрово, 16 май

Тази година, в рамките на ежегодния габровски Фестивал на хумора, на 16 май 2015 г. във Веселата къща ще се открие XXII-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015. Мотото „Светът е оцелял, защото се е смял” обединява всяка година стотици творци, които със сигурност ще предизвикат поне усмивката ви.

Пловдив

Lonely Planet наскоро публикува класацията си на най-добрите градове за посещение в света през 2015 г., като сред тях попадна и Пловдив. Класиран на шесто място, според Lonely Planet Пловдив е един от най-красивите европейски стари градове, който разполага с исторически съкровища и невероятен нощен живот. Със сигурност си заслужава да го посетите и вие.

Вижте още няколко градове, които си струва да видите - ТУК