Тази неделя (22-и януари) имате възможността да разнообразите сивото ежедневие с великолепния балет "Спящата красавица", който ще се излъчва на живо от Москва в Cine Grand в Park Center Sofia.

Няма как да не отбележим, че това е едно от най-известните произведения на Пьотр Илич Чайковски и един от най-известните балети от световния класически репертоар въобще.

Поставен за първи път на 15-и януари 1890 година на сцената на Марийнския театър в Санкт Петербург и до днес балетът "Спящата красавица" е сред най-любимите на публиката. И как иначе като чрез езика на танца той по неповторим начин представя класическата приказка на Шарл Перо, като същевременно с това увлича с великолепието на музиката и многообразието от приказни персонажи.

Затова не пропускайте шанса да посетите Cine Grand в Park Center Sofia, където в удобна обстановка може да се насладите на гениалността и изяществото на Спящата красавица.

Сюжет:

Първо действие представя кръщенето на новородената дъщеря на крал Флорестан XIV Аврора. По време на празненството церемониалмайсторът изплашен съобщава, че е забравил да покани Фея Карабос, която вбесена и обидена идва към дворецаФея Карабос. Всички се ужасяват, защото познават нейния гняв. Кралят и Кралицата ѝ се извиняват, но тя е непреклонна– Аврора ще бъде умна и красива, но при първото си убождане от игла ще заспи вечен сън.

На празненството за осемнадесетия си рожден ден принцесата се убожда на вретено, държано от старица.Тя пада и се унася в сън. Всички са вцепенени, а старицата хвърля дрипите. Оказва се, че това е злата Карабос. Идва Фея Люляк и приспива всички.

Второ действие започва с появата на принц Дезире и неговата свита. Принцът среща Фея Люляк, която му показва образа на Аврора и той се влюбва в принцесата. Дезире умолява феята да му помогне да намери своята любима и тя го повежда със себе си към омагьосаното кралство на Флорестан.

Кръстницата на Аврора въвежда принц Дезире, който разгонва злите сили, след което се приближава до принцесата и нежно я целува. Магията е развалена и всички се пробуждат. Принцът иска от крал Флорестан ръката на Аврора. Кралят дава благословията си.

Следва сватбата на принцеса Аврора и принц Дезире са поканени, феи и много приказни герои. Те поднасят своите поздравления и не спират да танцуват. Всички са радостни. Проклятието вече не тегне над принцесата и тя е щастлива.