Автор
Кристина Кирова

Модната икона Даян Перне: Хубавото сако и чанта са задължителни за всяка дама

Balkan Fashion Week 2017 ще е първата Седмица на модата в световната история, която ще се проведе в кино студио.

От 5-и до 10-и юни Nu Boyana Film Studios ще се превърне в най-големия град на модата в Източна Европа. Амбицията на организаторите е да съберат артисти от цял свят в България, която сякаш е непозната до момента модна дестинация. Темата, под която ще се обединят модни дизайнери и медии, е "Модата среща киното".

За прецизната селекция, която ще представи едни от най-талантливите дизайнери и артисти в изключително съчетание от мода и кинематография по време на Balkan Fashion Week 2017, се грижи екип с богат международен опит в организацията на седмици на модата. Интернационалната платформа цели да създаде трайни условия за колаборация между Изтока и Запада.

Представяне на различни модни и арт презентации в съчетание с музикални изпълнения на живо ще се случват на декорите на студиото в Бояна. Улиците на Ню Йорк, Лондон, Куба, Гърция, Рим са само част от локациите, които ще оживеят в рамките на събитието.

На специална среща с медиите организаторите на големия моден форум разказаха подробности за събитието. Пресконференцията бе открита от г-н Ярив Лернер- управляващ собственик на Nu Boyana Film Studios. Г-н Лернер изрази своето вълнение от това, че в следващите два месеца Nu Boyana ще подкрепи и работи по специални проекти заедно с Balkan Fashion Week. Сред събитията, които ще се проведат, ще бъде и филмов конкурс с награда от 50 000 евро и подкрепа от страна на филмовото студио за заснемане и реализиране на късометражен филм. Това ще даде възможност за изява на млади таланти. „Това е само малка част от изненадите и вълнуващите неща, които сме ви подготвили“, заяви филмовият продуцент.



Гост на пресконференцията бе модната икона, блогър, ловец на таланти и създател на първия моден филмов фестивал ASVOFF Даян Перне. Тя обяви, че за 9 години това ще е първото издание на ASVOFF, което ще се проведе извън Париж, а и в кино студио, за което са избрани именно модната платформа Balkan Fashion Week с изключителните възможности и потенциал на Nu Boyana Film Studio. Подготвя се излъчване на живо на събитието от София едновременно в Париж, Лондон, Барселона, Лисабон, Милано, Москва и Букурещ.

След пресконференцията Даян Перне ( ексцентричната дама зад барабаните на снимката ) даде интервю специално за читателките на Woman.bg:



- Госпожо Перне, кои са допирните точки между модата и киното?

- Ще започна от личната си история. Завърших филмово изкуство, след това станах моден дизайнер и създадох своя марка. Когато се преместих в Париж преди 26 години, започнах да работя като стилист за филмови продукции на Амос Гитай и тогава осъзнах, че режисьорите в киното се страхуват от дизайнерите. Не можех да повярвам, защото модата допълва киното и киното допълва модата. Добрият дизайнер няма да привлече вниманието върху костюмите, той ще подпомогне с доизграждането на персонажите. Веднъж си говорех с певицата Ройшийн Мърфи, която е известна със стила си, и тя ми сподели, че е имала проблем с продуцентите си, защото те не разбирали вкуса й за мода и неговата роля в кариерата й. Затова реших да създам първия моден блог през февруари 2005 г. и първия моден филмов фестивал през 2006 г. След това бяха създадени стотици, ако не и хиляди други такива фестивали навсякъде по света. В началото отделих много време, за да разясня какво е моден филм, но осъзнах, че всъщност критериите, по които оценяваме модния филм, са същите, с които оценяваме всеки един друг филм. Има история, актьорска игра, музика, режисура, монтаж... Обичам да разказвам истории и именно това е смисълът на фестивала, който правя, не е рекламата.

Четете още: Louis Vuitton пусна колекция с картини на Рубенс и Ван Гог

- Блоговете оказват ли влияние върху модата?

- Да, интересно е в наши дни, защото преди модните тенденции се обсъждаха на определени места, но сега, когато има толкова много street style блогове, можем просто да гледаме и да намираме вдъхновение и идеи.

- Кои модни блогове следите с интерес?

- Този, който следвам постоянно, е businesoffashion. Това е най-практичният блог, който следя всеки ден. Отделям много време, за да поддържам и собствения си блог. Харесвам и други, следя всичко интересно, което стига до мен, в днешно време е лесно да открием това, което би привлякло вниманието.

- Кои са трите задължителни елемента в гардероба на всяка жена?

- Хубавото палто, сако, чантата, обувките и може би, слънчевите очила. Ето, станаха пет. Много обичам аксесоарите. Не е необходимо постоянно да си купуваме нови дрехи, една фиба или брошка може да промени изцяло визията ни.

- Кой е любимият Ви дизайнер?

- Дизайнерът, чийто модели нося постоянно, е Дрийс Ван Нотен. Той беше и президент на фестивала преди две години. Харесвам също така и Рик Оуенс.



Четете още: Еволюцията на принцеса Даяна