Автор
Woman.bg

Защо родителите избират имена на светци за децата си

Някои родители кръщават децата си на свой роднина, други избират дадено име, просто защото го харесват, трети обаче решават, че рожбата им задължително трябва да носи името на някой светец. И това е напълно обяснимо. Вярва се, че когато кръстиш детето си с име на светец, той ще му дарява сила, мъдрост, здраве и божия благословия, ще го направлява и закриля през целия му житейски път.

Обърнахме се към няколко майки, чиито деца носят имена на светци. На въпроса защо избраха точно име на светец за своето дете, те ни отговориха така:

Даниела, майка на Киара: "Не се страхувай, защото ще родиш една ярка светлина, която ще озари светът", това са думите, които чува майката на Св. Киара от Асизи в навечерието на нейното раждане. Детето, което се ражда се превръща в една жена със силен дух и милосърдно сърце, която решава да обрече живота си в служба и любов към Бог. Избрах това име, защото в превод от латински означава "светлина" и е име на светица. Вярва се, че когато името е на светец, човечето ще е закриляно в трудни моменти, ще има повече късмет и ще е здраво.

Мария, майка на Лазар и Никола: Искахме да носят български имена, но и разпознаваеми в чужбина; да празнуват имен ден на голям християнски празник и да имат светци - закрилници. Пръв се роди Никола - неговото име е символно свързано със силна семейна традиция, тъй като сме рибари-любители и Никулден е на почит и у нас. Лазар се роди година и половина по-късно, той е "кръстен" на героя на Талев от "Железния светилник".

Борислава, майка на Йоана и Кристиян: Да си призная честно, избирахме ги каквито ни харесват. Връзката със светците дойде като допълнетие, което да затвърди избора ни. Действа някак успокоително и укоражаващо да вярваш, че има сила свише, която бди над детето ти; или го предопределя за нови "велики" дела по своя пример.

Красимира, майка на Борислав: Първо, името просто ни хареса, и второ, звучи еднакво и на български, и на английски.

Елена, майка на Андрей: Избрах името Андрей, защото е благозвучно и, действително, защото е име на светец. Винаги съм го харесвала и съм знаела, че един ден, ако имам син, ще го кръстя Андрей. В превод от гръцки името означава храбър, мъжествен. Какво по-хубаво от това, когато става дума за име на момченце. Св. Андрей всъщност е апостол и брат на Петър – ученици на Исус. Любопитното още за него е, че той е покровителят светец на Русия и на Шотландия.

Виолета, майка на Ангелина: Ангелските имена винаги са ми били слабост. Избрах името Ангелина, защото е благозвучно, женствено и си има празник – Архангеловден. Искаше ми се да даря на детето си име, с което то самото да се чувства закриляно, чисто и благословено.

Надежда, майка на Любомир: О, ами отговорът ми на въпроса ви е много простичък. Аз самата нося име на светица – Надежда – една от дъщерите на Света София. Името Любомир сякаш по чудо само се настани в съзнанието ми няколко дни, преди сина ми да се появи на белия свят. Колебаех се между още няколко други имена, но след като Любомир проблясна в главата ми, без да съм се замиляла дори за него, бях сигурна, че това ще бъде името на моя син. И най-интересното е, че така и той, и аз се оказваме именици в един и същи ден.