Автор
Woman.bg

Защо е важно да говорим за месеца след раждането

68% от майките признават, че преживяват особено тежък психологически дискомфорт през първия месец след раждането на бебето си. Някои родилки (41%) споделят, че се чувстват така сякаш са изгубили идентичността си, а почти половината от младите майки признават, че ги спохожда дрои и чувство на самота (48%). Близо половината от младите майки (42%) разкриват, че биха приветствали с огромна охота и радост предложената им от приятели или членове на семейството помощ при обгрижване на бебето.

Първият месец след раждането е изпълнен с толкова много емоции, свързани с посрещането и появата на новото човече в нашия живот, че понякога чувството ни на радост може лесно да бъде помрачено от други състояния, като стрес, чувства на несигурност и неувереност. Усещания от подобен характер обаче в никакъв случай не бива да ни тревожат, защото са нещо напълно обяснимо и преодолимо. Ето какво казват експертите по въпроса:

Запазете присъствие на духа

Преместването на родилката и бебето от родилния дом вкъщи е промяна, която може да предизвика у всяка майка чувства на тревожност и несигурност. Фактът, че сестрите и лекарите няма да бъдат до вас, както досега, може да провокира усещания за страх и безпокойство. Изведнъж вие се оказвате съвсем сами, далеч от болницата, с бебе в ръце. Запазете спокойствие и поемете дълбоко въздух. Това, че сте у дома, не означава, че не може да се обадите на личния си лекар и да потърсите от него съвет. Важното е да не изпадате в паника при всеки плач на бебето, а да запазите самообладание, за да реагирате спокойно и своевременно на всяка една негова потребност.

Информирайте се

Да се информирате предварително по въпросите около нуждите на мъничето през първите седмици след раждането му и след това, е от изключително значение. Четете специализирана литратура, влизайте в професионални сайтове, посещавайте курсове и т.н. Познанието от една страна ще вдъхне у вас по-голяма увереност, спокойствие и кураж, а от друга – ще ви даде възможността да реагирате адекватно и своевременно във всяка една ситуация.

Доверете се на инстинкта си

Винаги се вслушвайте във вътрешния си глас. Не обръщайте внимание на критики и забележки как да отглеждате детето си от типа на “Това не се прави така”. Всеки обича да дава съвети, но понякога те могат да объркат и да ни провокират към грешки. Ето защо доверявайте се единствено на интуицията си, както и на лекаря специалист.

Рутината учи

Рутинните процедури обикновено са най-добрият учител. Докато в началото може да изпитате затруднения при повиване на бебето или слагането на памперси например, знайте, че са ви достатъчни само два-три дни, за да се превърнете в истински виртуоз по смяната на пелени и други подобни бебешки манипулации. Същото важи за всяка една друга рутинна дейност, свързана с обгрижването на бебето. Нужно е само да проявите мъничко търпение, спокойствие и сами ще се учудите от собствения си родителски потенциал, от очарованието и красотата, скрити в майчините сладки грижи.