Автор
Woman.bg

"За" здравословното детско меню в детските градини

Правилата за хранене в детските градини, въведени с наредба на Министерството на здравеопазването (МЗ), се подкрепят от 53,1% от участвалите в анкета на сайта на министерството, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Резултатите от приключилата анкета показват, че близо 40 на сто подкрепят наредбата, но се притесняват дали новите правила ще се прилагат от всички градини, пише dete.bg.

2% от запитаните не одобряват наредбата, защото са на мнение, че определяща трябва да е най-ниската цена. Близо 5 на сто от участниците в анкетата са заявили, че не знаят и не се вълнуват от темата.

Наредбата за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години е обнародвана на 23 август в Държавен вестник. Нейните правила трябва да се спазват от всички детски градини, лагери и домовете за деца.

Основната цел е да се осигури здравословен начин на хранене на децата и така да се намалят рисковите фактори за възникването на заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови и други, посочват от министерството.

По данни на МЗ у нас 11,7% от децата на възраст между 3 и 6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване. Тази тенденция се запазва във времето и се увеличава при децата в училищна възраст, допълват от министерството.

Плодовете и зеленчуците трябва да преобладават в менюто на децата в градините за сметка на консумацията на сол, захар и мазнини. Децата трябва да приемат поне по един представител на зърнените храни, картофите, млякото и млечните продукти, месото - птици, риба, яйца, и поне четири пъти в седмицата да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда, просо.

Новите изисквания влязоха в сила от 15 септември тази година, а контролът над спазването им се поема от регионалните здравни инспекции, допълват от министерството.