Автор
Woman.bg

За и против влизането на деца в „Биг Брадър”?

Общо 130 неправителствени сдружения започнаха кампания срещу “Биг Брадър фемили”, като дадоха едновременни пресконференции в София, Велико Търново, Пловдив и Варна, пише в. „24 часа”.

Влизането на деца в къщата е експлоатация на детски труд, тъй като основният мотив е обогатяване както от страна на родителите, така и от страна на телевизионния оператор”, каза вчера доц. Велина Тодорова от Института за правни науки към БАН. На същото мнение е и Националната мрежа за децата, в която членуват 47 организации.

Изолацията на децата и отделянето от класа и приятелите им ще доведат до негативни последици дори и след напускането на къщата, обясняват експерти от Центъра за психосоциална подкрепа. Завръщането в естествената им среда може да ги направи обект на присмех и подигравки от техните връстници, което да повлияе на психичното им здраве.

В Англия имало риалити за тийнейджъри, но само за 2 седмици и на запис. Там се разиграли ужасни сцени на насилие, които предизвикали обществен протест, разказа Апостол Апостолов от детската мрежа.

“Лошо е и за децата пред екрана, които копират всичко и не различават реално от нереално”, каза във Варна Невена Маджарова. Тя и колеги събрали 4300 фенове във фейсбук, които са срещу участието на деца в риалити формата.

Авторекламата на риалити шоуто, в което дете се оплаква, че няма 18 години, нарушава закона за радиото и телевизията, смятат от асоциация “Родители”. Той не позволява да се насърчават непълнолетните да убеждават своите родители за купуването на стоки, респективно за участие в кастинга на шоуто.

130-те организации са готови да протестират на старта на риалитито, ако експериментът с невръстни в къщата не бъде спрян. Това декларира в Търново Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”. Правозащитниците са пратили декларация до премиера Бойко Борисов, парламента и Агенцията за закрила на детето.

Продуцентът на риалитито Нико Тупарев коментира казуса така: „Това издание на предаването по нищо няма да се различава от всички останали. Досега също е имало семейства, които влизат с децата си, имаше и бременна жена, която роди. Всички помнят как 3-годишната Данайа падна в басейн, но добре че се случи пред камери. На вилата примерно кой щеше да я види?

Мисля, че е нормално. Навсякъде по света е така. Или да се върнем в Древна Гърция и само мъжете да играят в театъра. Всичко могат да си говорят, само не ми е ясно защо го правят. Това е популизъм.

Нова телевизия потвърждава, че в работата си по “Биг Брадър фемили” преди всичко ще се ръководи от висшите интереси на децата. Екипът заявява, че програмите на медията ще бъдат създавани и разпространявани при зачитане на правата на децата съобразно предписанията на действащото законодателство.

Идеята на формата “Биг Брадър” с участието на семейства е да се постави дебат за българското семейство, както и мястото на децата в него.