Децата с неудачно избрани имена рискуват да бъдат пренебрегвани през целия си живот, да имат ниско самочувствие, слаби перспективи за добро образование и проблеми с тютюнопушенето, пише канадският вестник "Газет", позовавайки се на международно проучване.

Неудачно подбраните лични имена са тези, които предизвикват отрицателни асоциации сред околните.

"Това е несъзнателен процес, но ние свързваме дадени имена с неприятни възприятия от медиите, книгите и филмите", твърди един от авторите на проучването Вибке Неберих от германския институт "Макс Планк".

Изследователският екип ползвал базата данни на европейския сайт за запознанства eDarling с 12 000 потребители. Тези с непривлекателни имена, като Кевин, много по-трудно намирали партньорка, за разлика от онези с по-популярни, като Александър.



Александровците получили 102 процента повече посещения от Кевиновците. Най-популярните имена от сайтовете за кръщаване на новородени се представяли и най-добре при запознанствата.

При статистическия анализ на данните учените установили, че хората с "непривлекателни" и странни имена били по-склонни да пушат, имали по-ниско образование и самочувствие, от тези, чиито имена се смятали за "позитивни".

Неберих съветва родителите да не си правят смели експерименти, когато кръщават децата си, защото това може да предопредели бъдещото отношение към тях, пишат от actualno.com

"Нашето изследване по недвусмислен начин доказа, че името може да повлияе на социалното обкръжение и на неговата реакция към индивида. Тя от своя страна не остава без следа върху личния живот на този индивид", твърди ученият.