Автор
Woman.bg

Учени: Раждането във вода е опасно за бебето

Учени от Американския колеж по акушерство и гинекология отправиха апел към всички бъдещи родители да не раждат децата си във вода, съобщи CNN.

Повод за призива стана нарасналият брой заразени с опасната Легионерска болест бебета, родени именно във вода. Това бе публично оповестено в скорошен доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Случаи на Легионерска болест са документирани в хотели, фитнес центрове и дори в здравни заведения. Факт е, че такива все по-често се наблюдават и сред новородените във водна среда.

Легионерската болест получава името си през юли 1976 г., когато се появява огнище на пневмония сред хората, присъстващи на конгрес на Американския легион в хотел във Филаделфия, САЩ. Заболяването се причинява от замърсена вода, но не се предава от човек на човек. Въпреки че се смята, че причинителят на инфекцията е изолиран през 1977 г, случаи на заболяването не липсват и към момента.

Само за миналата година в Аризона бяха установени два случая на бебета, родени в домашни вани, заразени с бактерия, която причинява болестта. В първия случай бебето се е родило за един час и първоначално изглеждало напълно добре. На следващия ден обаче новороденото било откарано в спешното отделение със затруднения в дишането. У него била открита въпросната бактерия, вследствие на която развило сърдечно заболяване.

Във втория случай бебето отново било родено в домашни условия в джакузи, напълнено с чешмяна вода. Три дни след раждането детето развило треска вследствие на висока температура, която продължила и на следващия ден. Новороденото било откарано в спешното отделение, където температурата му достигнала до 41 градуса. Резултатите от тестовете показали наличието на бактерията и бебето било хоспитализирано в продължение на една седмица.

И в двата случая Министерството на здравеопазването в Аризона открило "многобройни пропуски в предотвратяването на инфекциите при раждането във вода", подчертавайки факта, че водата от чешмата не била стерилна, както и това, че бактериите Legionella се развиват изключително във водопроводни системи.

Легионерската болест е бактериална форма на пневмонията. Причинява се от аеробна бактерия от рода Legionella чрез инфекция. Симптомите могат да включват треска, студени тръпки, кашлица и главоболие. За жалост, често изходът от заболяването е с фатален край.

Ето защо експертите от Американския колеж по акушерство и гинекология призовават всяка майка, решила да ражда във вода, да не го прави. В случай, че твърдо е решила да заложи именно на този метод на раждане, тя трябва оптимално да се придържа и да спазва задължителните условия за безопасност и хигиена.

Инфекциите, причинени от водни организми, могат да доведат до сериозни, дори фатални последици за здравето на бебето, споделя д-р Джоузеф Уакс, председател на Американския конгрес по акушерство и гинекология. Неговият съвет към жените, решили да раждат във вода, е да не предприемат в никакъв случай такова в домашни условия. Въпреки това, най-добрата превенция е избягването на раждането във вода. Честотата, с която се случва това, е неизвестна и вероятно ниска, но когато се случи, заболяването може да отприщи сериозни заболявания, предупреждава още той.

Четете още: За или против секциото?