Автор
Woman.bg

Цитомегаловирус – вирусът, за който бременните трябва да знаят

Хиляди жени по света ежедневно се заразяват с т.нар. Цитомегаловирус, без да осъзнават колко коварен може да се окаже той за техните бебета. Смята се, че към момента 50 до 80% от възрастното население в Обединеното кралство е заразено от въпросния вирус, без да има представа за това. Болестта обаче е особено опасна за бременните – тя може да се окаже фатална за здравето и живота на нероденото бебе или да доведе до спонтанен аборт.

Какво точно е цитомегаловирус (ЦМГ)

Цитомегаловирусът е тип херпесен вирус, с който могат да се заразят хора от всички възрастови групи. Наричат го още “коварният вирус“, тъй като не винаги се разпознава лесно и е особено опасен за бременни. Инкубационният период след заразяване е до 60 дни. През това време е е възможно да не се проявят никакви симптоми от инфекцията, след което да се появи внезапен общ спад на имунната система. Като цяло проявите му варират от лека хрема до симптоми, характерни за грипа - повишена температура, слабост, главоболие, продължителна треска.

Защо ЦМГ е опасен за бременни

Цитомегаловирусът може да нанесе сериозни вреди върху общото физическо състояние и здравето на нероденото бебе. При бебетата, които са родени с вроден ЦМГ, съществува риск от загуба на слуха и/или зрението, от когнитивни увреждания. Също така рискът от развитие на церебрална парализа и епилепсия се увеличава значително.

Кой е изложен на най-висок риск от ЦМГ

-Бременните жени са най-изложени на риск от ЦМГ заради високия риск от голям брой вродени дефекти, застрашаващи бебетата им. Именно това е вирусът, който стои в основата на това голям брой деца да се раждат с редица малформации и трайни увреждания.

-В другата рискова група влизат хората с понижена имунна система и пациентите, преминаващи през лечение с химиотерапия, тези, които са минали през трансплантация орган, както и ХИВ-позитивните.

Какво причинява ЦМГ върху човешкия организъм

Цитомегаловирусът поразява много различни органи. Може да предизвиква възпаление на черния дроб, далака, надбъбречните жлези, органите на урогениталния тракт, както и алергични реакции, обрив, сърбеж. Заради спадналия имунитет цитомегаловирусната инфекция е причина за често боледуване от респираторни и други заболявания. Особеност при цитомегаловирусната инфекция е повишеното слюноотделяне. Възможно е да се засегнат кръвоносните съдове на очите. При жените вирусът поразява матката, маточната шийка, при мъжете – уретрата и тестисите.

Как може да се заразим от ЦМГ

Заразяването може да се осъществи чрез: полов контакт, при въздушно-капков път, чрез слюнка, при преливане чрез кръв, или трансплантация на орган, чрез плацента при бременност, по време на раждане, при кърмене на бебето.

Предотвратяване и лечение на ЦМГ

Към момента не е налична ваксина срещу ЦМГ. Ето защо единствената предпазна мярка е високата информираност. Колкото повече хора говорят за вируса и са наясно с него, толкова по-добре. ЦМГ не се лекува, но може да се потисне. За целта се прилага комплексна терапия. Нейната задача е да спре вирусната инфекция и да повиши защитните сили на организма. За съжаление все още не са открити средства, които да отстранят цитомегаловируса от тялото, той остава завинаги в него. Целта на лечението е да се потисне активността му и да се поддържа неговото пасивно състояние. Носителите на инфекцията трябва да водят здравословен начин на живот, да се хранят пълноценно, да приемат достатъчно витамини. Самолечението е недопустимо при активиране на вируса, само лекарят може да назначи адекватна антивирусна терапия с имуностимулиращи средства.

Ако сте бременна, намалете риска от ЦМГ по следния начин:

- Избягвайте да поставяте в устата си вещи, които вашето бебе обикновено обича да лапа. Спазвайте строга хигиена по отношение на приборите за ядене – лъжици, вилици, чаши, чинии и т.н.
- Когато целувате детето си, се старайте да го правите без слюнка. Вместо бузките или устните, целувайте детето си по челото или главичката. Не пестете прегръдките.
- Редовно мийте всички елементи, които са или ще бъдат в контакт с вашето бебе.