Сигурно сте си задавали въпроса дали е безопасно за вашето бебе да правите секс по време на бременност?

Да, безопасно е да се прави секс по време на бременност! Въздейства благоприятно върху мозъка и тялото и укрепва връзката между партньорите. Възможно е да се наложи да приспособите някои пози към вашето променящо се тяло, като най-важното е винаги да се чувствате комфортно.

Няма причина да не правите секс с партньора си. Плътната слузеста тапа, с която е запечатана маточната шийка, предпазва бебето от инфекции. Околоплодният сак и силните мускули на матката също осигуряват защита на бебето. Пенисът на партньора ви не може по никакъв начин да увреди бебето, докато правите любов. Ако получите оргазъм, е възможно бебето да се раздвижи по интензивно. Това не бива да ви притеснява. Бебето реагира на учестеното ви сърцебиене. То не знае какво се случва, нито изпитва някакъв дискомфорт.

Четете още: 9 месеца бременност в снимки

Кога трябва да се внимава при секс по време на бременност

Има някои обстоятелства, при които може да се наложи да сте внимателни с правенето на секс. Ако сте имали кървене или зацапване в началото на бременността, може да ви посъветват да не правите секс до навършване на 14-та седмица. Лекарят ви може да каже, че е най-добре да не правите секс в оставащия период от бременността, ако:

- сте имали слабост на маточната шийка в миналото
- имате ниско разположена плацента (плацента превия)

Митове за секс по време на бременност


Може да сте чували, че сексът в късна бременност може да предизвика раждане, преди бебето да е напълно готово. Това е мит. Проучванията всъщност показват, че няма връзка между секс по време на бременност и преждевременно раждане. В действителност редовният секс по време на бременност намалява риска от преждевременно раждане. Ако сте имали обаче преждевременни раждания преди, тогава нещата стоят другояче. Лекарят може да ви посъветва да не правите секс в последното тримесечие на бременността. Това се прави единствено в случай, че раждането се предизвиква от „хормона на щастието" – окситоцин, който се отделя по време на секс.

Четете още: Виктория и малката Харпър по женски в Мароко