Автор
Woman.bg

Необходими минерали при бременност и как да си ги набавите - част II

Най-важните за развитието си минерали нероденото ви бебе получава чрез вас. Ето кои са те и как да си ги набавите.

Натрий
Натрият има доста лоша слава като причинител на високо кръвно налягане и хипертония. Но той е главният регулатор на водния баланс в организма. Освен това е необходим за правилното функциониране на мускулите и нервите, както и за поддържане на алкално-киселинния баланс в тялото.
Източници:
Млечни продукти (сирене, кашкавал, айран), зеленчуци, месо, колбаси и др.

Желязо
Желязото е много важен минерал за бебетата и малките деца. Основната функция на желязото е да пренася вдишания кислород от белия дроб чрез кръвта до всички клетки на организма. Желязото помага на организма да се справя с настинки и инфекции, като „подкрепя” имунната система.
Източници:
Черен дроб, червено месо, ленено семе, соя, леща и др.

Цинк
Играе важна роля за растежа и за обновлението на тъканите, както и за имунната защита.
Източници:
Животински белтъчни храни като месо, риба, яйца, черен дроб, зърнени храни, житни зародиши, тиквени и слънчогледови семки, фъстъци и др.

Флуор:
Научни наблюдения показват, че приемът на достатъчно флуор с храната и течностите значително намалява риска от кариес при децата, особено ако се приема още преди поникването на първите зъбки. Това негово действие се свързва с намаляването на киселинната реакция в устата след хранене. У нас чешмяната вода не съдържа достатъчно флуор, ето защо се препоръчва прием на флуор под формата на капки или таблетки още по време на бременността, а след това и в ранна детска възраст. Флуорът също е важен за добрата костна плътност, защото подпомага отлагането на калция.
Източници:
Най-високо е съдържанието на флуор в морските и океанските риби и черния дроб, а по-малко – в зърнените храни, зеленчуците и плодовете, питейната вода и някои минерални води.

Вижте още:

Необходими минерали при бременност и как да си ги набавите - част I

Източник: dete.bg