Автор
Антония Михайлова

Най-абсурдните съвети, които един родител може да чуе

Няма родител, който в даден момент да не е бил „обстрелван“ от всевъзможни и кой от кой по-парадоксални, нелепи и дори смешни съвети за това как да отглежда децата си. Още от първите дни след раждането на бебето той буквално е заливан от информация, наставления, правила и норми, някои от които направо граничат с абсурада.

Не яж месо и цвекло докато кърмиш!

Яденето на червено месо и цвекло в кърмаческия период щяло да доведе до потъмняване на кожата на бебето.

По-абсурдно твърдение от това едва ли някъде ще чуете!

Остави го да плаче!

"Да си плаче на воля, пък само ще спре!" – видите ли, така се развивали белите му дробове, пък и по този начин още от пеленаческа възраст детето започвало да се приучва на самостоятелност.

Кой нормален родител ще остави детето си да се дере до скъсване и няма да направи нищо, защото така белите му дробчета щели да се развият по-добре? Ами ако бебето не плаче заради така досадните колики например, а просто защото има отчаяна нужда от мъничко внимание? Безспорно, отзоваването на родителя, откровената проява на обич, загриженост и отношение неизбежно ще доведат до изграждането в крехкото учудено мъниче на чувство на доверие към заобикалящия го свят, а от там и до самоувереност и усещане за пълноценност в един по-късен етап от живота му.

Четете още: „За“ и „против“ шамареното възпитание

Не го приспивай на ръце!


Обяснението е, че гушканите мъници бързо привиквали към физическия допир с родителите, а Оле-затвори-очички трудно си вършел работата, ако бебето случайно се озове само в креватчето си извън прегръдките на мама или тате.

Много родители, чиито рожби са заспивали сгушени в прегръдките на мама или тате, ще ви потвърдят точно обратното. Подобни експерименти с нищо не са попречили на самостоятелното заспиване в легълцето, стига малкото човече да е добре нахранено, наиграло се и, разбира се, с чисто дупе. Е, не е изключено да има и такива бебета, привикнали на тази екстра, категорично да отказват да заспиват по какъвто и да било друг начин. Достатъчно е просто да бъдете малко по-набюдателни и да реагирате адекватно.

Не гъделичкайте бебето!

Едно наистина странно предупреждение, което е твърде вероятно да чуете, е, че ако гъделичкате бебето, това криело риск детето да започне да заеква. Друго също не по-малко разпространено тъвредние е, че от гъделичкането детето можело да спре да диша. Разбира се, все пак не е лошо да се вслушаме до определена степен в този съвет и да бъдем по-внимателни в игрите с малкото човече.

След шестия месец не го кърми!

Това пък е най-голямата глупост, която някой може да ви каже. Факт за жалост е, че все още съществуват хора, които твърдят, че след след шестия месец майчиното мляко вече не оказва толкова благоприятен ефект върху здравето на детето както в началото.

За обратното обаче спор няма - кърменето е дар божий и, стига да имаме благодатната възможност, колкото повече кърмим, толкова по-силен и устойчив ще бъде имунитетът на нашето дете.

Не го целувай и не го прегръщай

Един от най-абсурдните и глупави съвети, които можете да чуете, е да не гушкате и целувате бебето. Целувките щели да го разглезят и да навредят на пълноценното му развитие.

Трябва ли да крием любовта си към нашите деца зад абсурдната фасада на някакви нелепи аксиоми? Няма по-висше благо от възможността открито да изразяваме чувствата си едни към други, особено тогава, когато това се отнася до взаимоотношенията с нашите деца. Защото именно в изразената обич се крие разковничето към изграждането на така необходимата и значима връзка родител – дете. Истината е, че няма нищо по-красиво и незабравимо от миговете на съприкосновение с нашите рожби. Прегръдката, милувката, целувката, успокояващата блага дума, активното ни участие в игрите с малките смехоранчовци, всеобщия смях заедно – всичко това би накарало детето да се чувства най-щастливото човече на света.