Един от най-сложните процеси в отглеждането на деца е постепенното изграждане на доверие между нас и него.

Разбира се всеки като малък е имал тайни от родителите си и е прибягвал към лъжите, било то за добро или за лошо. Но кои лъжи можем да простим на детето си и какво трябва да направим, за да го спечелим на своя страна и то да се чувства спокойно да ни споделя истината, вместо да се опитва да ни заблуди. Как да накараме детето си да бъде искрено с нас и да го научим, че лъжата не е правилният избор?

Защо децата ни лъжат понякога?

Преди всичко трябва да знаем, че ние сме моделът, който децата ни намират за правилен и който следват дори подсъзнателно. Затова когато детето ни извърши нещо нередно, първо трябва да се замислим какъв пример му даваме. Ако ние лъжем и то ще лъже. Ако ние се държим неуважително с другите и то ще прави същото. Ако сме откровени и справедливи към света, то и детето ни ще бъде такова, докато наблюдава примера ни.

Освен това ние също лъжем децата си. Никой родител не казва на малкото си дете, че Дядо Коледа не съществува и че паричката под възглавницата не е оставена от Феята на зъбите, нали? Но когато ги лъжем по-дълго от необходимото, те ще прибегнат към същия модел на поведение, защото ще бъдат сигурни, че е правилен.

Често децата лъжат, защото се чувстват безсилни да оправдаят очакванията ни и защото са сгрешили. Децата ни обичат и искат да се гордеем с тях, дори и да го постигнат с цената на някоя лъжа. Знаят, че ще ни разочароват, ако ни споделят, че са получили слаба оценка в училище, затова биха предпочели да ни спестят тази информация или просто да променят истината, за да не загубят добрата си позиция в нашите очи.

Ако ги наказвате сурово за лъжите, може да ги подтикнете да продължат да не ви казват истината, за да си спестят следващото наказание. Никой не обича наказанията и би направил всичко, за да ги избегне. Лишаването от телевизия и игри за седмица съвсем няма да реши проблема.

Понякога децата лъжат, за да предпазят някого. И най-често това са техните приятели.

Хората, които не лъжат са по-малко стресирани

Животът е достатъчно напрегнат и сложен, за да допринасяме допълнително за стреса си, лъжейки. Много проучвания сочат, че хората, които залагат на истината са по-малко стресирани, защото не натоварват мозъка си твърде много с помненето на измислени факти.

Как да накараме детето си да спре да лъже?

Не пренебрегвайте проблема, защото той няма да бъде решен от само себе си. Осигурете му един по-добър и спокоен живот като му дадете някои съвети и го научите да казва истината без да се притеснява. Ще ви предложим няколко лесни стъпки.

1.Избягвайте да лъжете, когато детето ви е наоколо

Ако искате децата ви да бъдат добри и успешни хора, посочете им подходящия пример. Забравете за благородните лъжи, с тях е твърде лесно да прекалим.

2.Покажете им, че лъжата е грешният избор

Децата, особено по-малките, трудно правят разлика между доброто и лошото, особено когато става дума за лъгането. Те просто наблюдават средата около себе си и копират модела на поведение най-често на родителите си. Никога не можем да опазим децата си от лошите примери в живота, но е наш дълг да ги научим да разграничават доброто от злото. Честността е важна, децата трябва да го знаят.

3.Домашният уют и любящата среда също изиграват важна роля

Ако детето ни се чувства обичано и защитено то не би посегнало към лъжите. Важно е да общуваме с тях и да ги насърчаваме, за да пораснат уверени и силни личности, които разчитат единствено на истината. Ако ги укорявате непрестанно, не се учудвайте, че ви лъжат.

Четете още: Най-абсурдните съвети, които един родител може да чуе

4.Не ги наказвайте

С наказанията единствено ще ги изплашите и раздразните и няма да ги спечелите като приятели. Когато децата ви лъжат, намерете начин да откриете заедно причината за необходимостта им да не ви кажат истината. Ако изпитват страх от вас няма да се чувстват комфортно да разговарят открито с вас. Поздравявайте ги, когато са откровени с вас, те ще се почувстват много по-добре и ще знаят, че могат да разчитат на подкрепата ви.



5.Бъдете сдържани, когато чувате нещо, което не ви харесва

И когато усещате, че ви лъжат не ги обвинявайте. Запазете спокойствие и избягвайте скандалите. Дайте шанс на детето си да ви каже истината.

6.Обмисляйте въпросите си внимателно

Не оставяйте детето ви да лъже, водете добронамерен и спокоен разговор с него. Въпроси като "Написа ли си домашното?" могат да го накарат автоматично да ви излъже, дори без да се замисли. По-скоро подходете по следния начин: "Виждам, че имаш затруднения в училище. Какво бихме могли да направим, за да ти помогнем?".

7.Всички правим грешки и децата имат правото да го знаят

Никой не е безгрешен, но е важен начинът, по който ще се справим със ситуацията, когато сбъркаме. Лъжата не е правилният път. Ако детето ви се е провалило на контролно му обяснете, че това не е фатално и че ако има някакъв проблем трябва да го сподели. Искреността винаги е правилният подход и нека детето ви разчита на нея.

Четете още: Бременната Роузи Хънтингтън – Уайтли ни удиви със стил и изящество