Автор
Woman.bg

Детски кожни заболявания и как да се преборим с тях

Кожните образувания и заболявания при децата могат да бъдат провокирани от редица фактори, включително сухота, сърбеж, лющене, натъртвания, мехури, рани и др. Най-честите дерматологични неразположения сред най-малките са обривите. Въпреки че повечето от тях са безвредни и не изискват прилагането на специфично лечение, е добре при всяка поява на такива да се обръщаме към лекаря.

Кои са най-разпространените дерматологични проблеми при децата и как да се справим с всеки един от тях:

Импетиго

Импетиго е заразно заболяване на кожата. В началото на заболяването може да бъде признат от червен кожен обрив. Тогава зачервяване на мястото се появяват гнойни мехурчета. Те в крайна сметка се превърне в кафяво (известен също като струпеи). Най-често срещаните лезии на импетиго - кожата в открити части на тялото, най-често по лицето, особено през устата или носа, или в случаите, когато целостта на кожата е бил повреден. Препоръчително е избягването на всякакъв вид терапии при това заболяване. Третирането в кремове и гелове е добре да се избягва. То обикновено отминава без лечение в рамките на две до три седмици. Въпреки това, тъй като импетигото може лесно да се разпространи и в други части на тялото, и да зарази други хора, експертите съветват да се поддържа оптимално добра хигиена върху и около инфектираната зона.

Варицела

Повечето кожни инфекции, като варицела например, обикновено не изискват лекарска намеса. Варицела е вирусна заразна болест, разпространена най-вече сред децата до 10-годишна възраст. Заболяването протича лек с обрив по кожата, който не оставя следи. Инкубационният период при варицела е между 10 и 21 дни след контакт; повечето случаи се появяват между 14-я и 17-я ден. За да спомогнете за облекчаване на сърбежа на варицела специалистите препоръчват оралното прилагане на антихистамин и специални хидратиращи кремчета, създадени специално за обриви от подобен характер, които лесно ще намерите в аптеката.

Eкзема

Екземата е хронично състояние, което засяга около 1 от 5 деца. Тя причинява сърбежи, зачервяване, сухота и напукване на кожата. Обикновено засяга кожата зад коленете, в рамките на лакътните гънки, врата, очите и ушите. Леките, хронични кожни заболявания могат спокойно да бъдат третирани в домашни условия под лекарски контрол. Те не изискват нищо друго освен успокояващи терапии и заместители на сапуна. Ароматизираните продукти и сапуни трябва да се избягват, тъй като те могат да влошат състоянието. Експертите съветват в такива случаи кожата да се поддържа оптимално хидратирана посредством успокояващи кремове, предназначени точно за тази цел.

В случай че горепосочените кожни заболявания не се повлияват от приложената терапия, незабавно трябва да се обърнете към лекар!