Автор
Антония Михайлова

Бебе с трима родители, или за тънката граница между морал и престъпление

През септември 2016 г. светът осъмна с поредната революционна новина: Роди се бебе, носещо ДНК материал от трима родители. Тогава сп. "Ню сайънтист" оповести, че преди пет месеца в Мексико под наблюдението на екип от САЩ е заченато бебе благодарение на нова техника, комбинираща генетичен материал от трима души.

Повод за експеримента бил опитът да се предотврати наследяването на сериозно генетично заболяване от майката, известно като синдром на Лий. Заради него родителите на бебето - мюсюлманска съпружеска двойка от Йордания, не са могли да имат здраво дете в продължение на близо 20 години.

Целта на учените била да се избегне рискът от предаването на болестта на бебето от майката. Името на процедурата е митохондриална заместителна терапия, или MRT. Митохондриалната заместителна терапия е ин витро технология, при която здравата ДНК се прехвърля в донорска яйцеклетка, която след това се опложда. В резултат на процедурата детето наследява ДНК от двамата си родители, в това число и от донорската яйцеклетка.

И както всяко ново иновативно откритие, така и това си има своите горещи привърженици и противници. Въпросната техника към настоящия момент също продължава да предизвиква спорове и дори е забранена в САЩ. Един от най-отявлените защитници на технологията е Джон Жанг – ембриолог, работещ върху нови техники, свързани с ин витро оплождането от близо 20 години насам, и пионер в развитието на репродуктивната медицина. Благодарение на него страни като Великобритания разрешиха официално процедурата и започнаха да я прилагат. Това, разбира се, предизвика множество ответни реакции, повечето от които с негативен отзвук. Не бяха малко хората, които надигнаха гласове по отношение на опасностите, произтичащи от този тип „операция върху яйцеклетка“, изказвайки своите опасения как подобна манипулация, попадайки в ръцете на недобронамерени експериментатори, би довела до прекрачването на всякакви морални граници отвъд хипократовия дълг за хуманност, съвест и състрадание.

Какво налага сътворяването на буквално "здрава сплав" от тройно ДНК, създаваща нов човек, и не прекрачва ли ли подобно медицинско постижение тънката граница между морал и престъпление?


На този въпрос д-р Жанг дава категоричен отговор, базирайки се на един изключително сериозен довод. Докато някои учени наричат д-р Жанг „аутсайдер“, в очите на други той е гений. Именно защото усилията му да разработи и утвърди използването на MRT като легален и дори стандартен метод при ин витро оплождане са продиктувани от желанието му да помогне на хора, носещи увреден ген, да имат здрави деца. Според думите на д-р Жанг в раждането на бебета с трима родители няма нищо лошо. Напротив. Това е лечение, което се провежда при жени, носещи, както казахме вече, митохондриални заболявания. Това е и единственият начин те да родят здрави собствени деца, подчертава още ученият.

Трънливите етични въпроси обаче са факт. Не подминава ли д-р Жанг изискванията, наложени от американските болници и университети? В САЩ MRT все още е забранено и тестовете си Жанг извършва в Мексико. Използването на митохондриалната замяна като средство за подобряване на фертилността и вдигане на честотата на зачеване дори при жени, които не носят ДНК заболявания, би могло да се приеме зле. Въпреки това Жанг настоява, че „това е технология, която с малко усъвършенстване ще спасява животи.“

Какво дефакто представлява митохондриалната заместителна терапия?


Техниката се прилага директно върху яйцеклетката и е подобна на операция тип трансплантация, но, разбира се, много по-фина и деликатна. Изпълнението й изисква изключителен професионализъм, чувство за дълг и морал. Казано с други думи: когато при жената митохондрията на яйцето е увредена, бременност може да настъпи, но с нея настъпват и увреждания на плода, които могат да варират и невинаги са съвместими с живота.



Около 1 на всеки 10 000 новородени се ражда с митохондриално заболяване, много от тези деца умират млади, тъй като мутациите увреждат мозъка, сърцето, мускулите и други тъкани. През 2011 г. двойка съпрузи от Йордания търсят д-р Жанг с молба за помощ. Те вече са погребали две бебета поради увреждания на нервната система, причинени от заболяване на митохондриалното ДНК на майката и искат при следваща бременност да избегнат това. Те стават първите хора, върху които е изпробван методът на д-р Жанг на трансфер на ядро на яйцеклетка. Технологията се прилага с ин витро процедура, като имплантацията на ембриона е извършена в Гуадалахара, тъй като тя е нелегална в Щатите. Тяхното здраво бебе се ражда през 2016 г. и е носител на ДНК от трима души: сперматозоид от бащата, ядрото от яйцеклетката от майката и яйцеклетка с отстранено ядро от неизвестна жена дарителка.

Това не е първият случай

Нека припомним, че през януари в Украйна се роди второто бебе „с трима родители“. Тук обаче имаме разлика, която се състои в трансплантация на ядро на яйцеклетка преди ин витро оплождане с цел подобряване на фертилността на двойката, без в случая да има застрашаващо заболяване. Майката е преминала през десет години опити и четири неуспешни ин витро манипулации, в които оплодената яйцеклетка е спирала развитието си, преди да бъде имплантирана. Така е взето решение да се направи „хибриден ембрион“ и след оплождането на яйцеклетката нейното ядро да бъде прехвърлено в донорска такава. Така получаваме бебе с генетична информация от трима души. Тук вече говорим не просто за селекция на здрави ембриони, а за засилване на качествата на ембриона буквално чрез всички възможни средства. В Украйна няма регулации за този вид технология при инвитро и лекарите работят свободно в насока развитието и ползването й.

Koлкото и спорна да е тезата на д-р Джон Жанг, едно е сигурно – той няма да остане сам в разработките си и ще продължи по пътя към усъвършенстване на процедурата. Въпросът за тънката граница между етика и престъпление в случая обаче остава...