Автор
Woman.bg

6 причини да се чувствате перфектно в ролята на работеща мама

Забравете за чувството си на вина, че не се грижите достатъчно за детето си, защото ви се налага да работите. Ето шест причини, които доказват обратното:

1. Стресът е изненадващо по-малък

Изненадващо, но факт. Може да ви звучи абсурдно, но многобройни проучвания съобщават, че майките, които работят, не са особено вдъхновени от това, но стресът, който изпитват е далеч по-малък от този, който изпитват майките, на които се налага да стоят до децата си по цял ден. Според изследванията вторите са по-склонни към състояния като депресия и тревожност.

2. Вашият партньор взима дейно участие при отглеждането на детето



Фактът, че ходите на работа, е картбланш да обсъдите с партньора си възможността за съвместяване на отговорностите и грижите спрямо детето. Докато вие сте на работа например, той може да го изкъпе, нахрани или заведе на разходка, и обратното.

3. Децата се социализират по-лесно

Фактът, че отсъствате по-често от дома, дава възможност на детето да се социализира и да контактува с повече хора – било то с останалите членове на семейството, с детегледачката или с децата от яслата. Така че, мили мами, спрете да се самообвинявате. Целунете вашето дете на раздяла и бъдете спокойни, че всичко, което правите, е за негово добро.

4. Участвате във финансовия бюджет на семейството си

Според изследвания много майки, които гледат децата си у дома, изпитват вина, че не могат да се грижат за доходите на семейството. Освен това фактът, че работите, ви дава възможност да отделите мъничко средства и за лични глезотийки като например да отидете на миникюр или да се погрижите за състоянието на кожата си, а защо не да си купите и някоя нова рокля.

5. Вие наистина сте невероятна майка


Проучвания сочат, че работещите майки полагат повече усилия както на работното място, така и при отглеждането на своето дете. Това е така, тъй като те са напълно наясно с двойната си ангажираност, което от своя страна се явява стимул да полагат по-голямо старание при изпълнение на всяка една задача от личен или професионален характер. Те също така са и по-амбициозни и отговорни – качества, което неминуемо рефлектират и върху техните деца. Е, как да не сте невероятна майка!

6. Имате извинение, за да изглеждате добре



Доказано е, че майките, които се отдават изцяло на майчинството си в компанията на своето мъниче, трудно намират време за поддържане на външния си вид. Когато обаче са ангажирани и ходят на работа, те няма ка да не отделят няколко минути пред огледалото. Безпорно, едно отиване до офиса винаги е идеално извинение за вашата визия и женско самочувствие.