Автор
Woman.bg

5 съвета за безпроблемно хранене на бебето с бутилка

1.Изберете правилните продукти
Биберонът е най-важният елемент, когато говорим за хранене на бебето с бутилка. На пазара можете да откриете биберони с различни размери и форми, което определя количеството течност и това как ще се чувства вашето дете. Когато течността минава прекалено бързо или прекалено бавно се стига до проблеми с хранането, особено при новородени. При по-силна струйка бебето, може да бъде прехранено, а в обрания случай, с бавна струя, да заспи преди да се засити.

Идеалната продължителност на храненето според възрастта не детето е:
От раждането до 3 месеца: 20-40 минути
3 до 6 месеца: 15-30 минути
Над 6 месеца: 10-20 минути
Производителите на бебешки шишета принципно предоставят препоръки за употреба спрямо възрастта на бебето Трябва да се отбележи обаче, че това са само препоръки – различните бебета, макар и на една и съща възраст, често се различават по тегло, размери и хранителни предпочитания.

2. Проверете дали шишето не е прекалено затегнато
За да се поддържа постоянно ниво на налягане в бутилката трябва в нея да влиза въздух. За да се случи това има два варианта: през дупките на биберона или през пространството между него и шишето. При презатягане втората опция отпада, а по време на самото хранене през биберона също няма как да влиза въздух. Това води до образуването на негативно налягане (подобно на вакуум) в шишето. Този ефект затруднява бебето, защото то трябва да се бори срещу него. Това изисква много усилия, които лесно могат да доведат до изтощение, особено при новородени и те да се уморят и заспят преди да са сити.
Бутилката е завинтена достатъчно, когато при хранене постоянно има балночета навлизащи в шишето без течността да се разлива.

3. Изберете подходящо място
Избягвайте места с прекалено много разсейващи елементи в околността, тъй като това може да действа много разсейващо на бебето и да затрудни храненето.



4. Придържайте бебето в удобна и безопасна позиция
За да бъде храненето ефективно, новородените бебета се нуждаят от подходяща позиция придържаща тялото и главичката им.

5. Вслушвайте се в детето
Чрез поведението си, бебетата ни казват кога имат нужда да бъдат нахранени, да се оригнат и кога са сити. Те също изразяват раздразнение, когато не получат задоволителна реакция от ваша страна. Например, бебето може да плаче, мръка или крещи, извивайки гърба си, което индикира, че е вече нахранено и не желае бутилката повече. Вашата задача е да интерпретирате правилно реакциите на детето и да отговорите с правилното поведение.