Автор
Антония Михайлова

5 от най-вдъхновяващите коледни книги за деца

Най-съкровената проява на коледния дух е писаното слово. Има книги, докоснали сърцата ни още в най-крехка възраст, които никога няма да забравим. Книги, които ще оставят дълбока следа в спомените и чувствата; ще дават хляб и вода на мечтите и копнежите и на нашите деца. Защото хубавата детска книга е онова вълшебство, чрез което красивите емоции, щастието и вярата в доброто най-лесно и трайно попиват в детската душа.

Ето само няколко перли, гребнати от коледната съкровищница на книгите, вдъхновявали стотици поколения деца:

"Писмата на Дядо Коледа", Дж. Р. Р. Толкин
/под редакцията на Бейли Толкин, 1976 г./

Представете си, че изпращате писмо до Дядо Коледа, а той мигновено ви отговаря. И то не както и да е, а с вълшебни истории за приказни и чудати същества от невероятния свят на фантазията и древните митове. Точно такъв бил подаръкът на Толкин към неговите малчугани, за всяка Коледа, в продължение на много години. Именно прочутият автор на "Властелинът на пръстените" бил бащата и на историите, записани в писмата, пристигащи от Северния полюс. По-късно те станали сърцевината на една от най-обичаните и красиви детски книги с коледни приказки, предназначена за деца между 4 и 8 години. Книгата излиза под редакцията на Бейли Толкин — втората съпруга на Кристофър Толкин – син на писателя. Буквалният превод на заглавието от английски е "Писма от татко Коледа”, което само по себе си подсказва, че авторът е именно бащата на децата – татко Толкин.

"Коледна песен", Чарлз Дикенс

"Коледна песен" е една от най-обичаните и вдъхновяващи поколения деца коледни книги. Една притча за алчността и духовното прераждане. Ебенизър Скрудж е стар скъперник, за когото парите са целият му свят. В нощта срещу Коледа пред клетия сребролюбец се явява духът на стария му съдружник, който го предупреждава, че ако не се промени, душата му ще бъде погубена. Духове на минали, настоящи и бъдещи Коледи също се явят пред самозабравилия се скъперник, за да му припомнят миналото и да му разкрият тъжния и самотен край на неговия живот. Скрудж обаче може да го промени и това зависи само и единствено от него. За да избегне участта на забравата, той решава да поеме по пътя на духовното прераждане. И успява. От най-големият сребролюбец Скрудж се превръща в най-щедрият и великодушен човек.

"Как Гриндж открадна Коледа", Д-р Зойс

Гринч е известен сред децата като един от най-популярните беладжии. Той е създаден като антипод на Дядо Коледа, и неговото най-искрено и съкровено желание е да развали празничното настроение и да осуети раздаването на подаръците, воден от злата цел да открадне радостта у детските сърца, която носят коледните празници. Смаян от чистата душа на едно дете обаче, Гринч претърпява множество промени в характера си, които отварят сърцето му към красотата и добротата на най-сияйния и топъл празник - Коледа.

Тайните на коледната кутия, Стивън Хорнби

Лари, снежен човек, се събужда, след дълъг сън, в първите часове на Коледа под клоните на голямо, окичено с безброй играчки, коледно дръвче, за да открие, че неговият брат го няма. Заедно с новооткритите си приятели той тръгва на труден път, изпълнен с опасности и приключения, нарушавайки законите на коледното дръвче да не се отдалечава и сантиметър от него. Далеч от неговата закрила, в непознатия свят, обитателите се сблъскват лице в лице със зловеща тайна, която заплашва целия свят, за да да разкрият най-накрая истината зад "Тайните на коледната кутия".

Полярен експрес, Крис Ван Алсбург

Смайващата анимация с участието на Том Ханкс, която излезе на световния екран през 2004 г., под режисурата на Робърт Земекис, допринесе много за популяризирането на книгата по света. Всъщност прекрасната кинолента дължи съществуването си на историята на едно момче, чиято вяра в Дядо Коледа постепенно започва да се топи. До момента, в който една нощ пред дома му спира експрес, за да го качи и отведе право на Северния полюс... при самия... Дядо Коледа. Една вдъхновяваща история, изпълнена с вълшебства и чудеса. История за вярата, обичта и мечтите. успяла да докосне и развълнува сърцата на малки и пораснали деца по целия свят.