Автор
Woman.bg

10 начина да направим детската стая универсална

Розовото и синьото ще си останат винаги традиционните цветове за детски стаи, но сега новият хит са универсалните детски стаи.

Стаята на детето ви може да бъде интересна и универсална, ако използвате правилните цветове и декори. Без да бързате си представете какви чувства бихте искали да провокира детската стая.

Тези 10 съвета ще ви помогнат да създадете кътчето, което винаги сте искали за децата си, независимо от пола им.

1. Създайте тема: Темата на детската стая не трябва да се ограничава до коли и цветя. Универсалните теми варират от животни до музикални инструменти. Научете още от ранна възраст децата си какво са формите, да броят и да разпознават цветовете с универсални теми.

2. Изберете мебели за в бъдеще: Често купуваме мебели, които са подходящи само за момче или само за момиче. Всъщност е хубаво, нещата, които купуваме за стаята на детето да бъдат подходящи и за дете от противоположния пол, така че да сме подготвени за бъдещето.

3. Универсалните цветове са красиви: Може да се спрете на пастелната гама – сиво зелено, жълто, охра или наситено кафяво, червено и златисто. В универсалните стаи можем да съчетаваме цветове, които се допълват или контрастират. За детайлите може да използваме неутрални нюанси, които лесно дават завършен вид на цялата стая.

4. Стилът на мебелите може да бъде разнообразен: Избягвайте мебели с излишна декорация или украса. Мебели с надписи или сложна дърворезба могат да бъдат предпочитани само от единия пол, така че е по-разумно да се спрете на изчистен дизайн, който би се харесал и на момичета, и на момчета.

5. Използвайте стикери за по-разнообразен интериор: Ако обзавеждате детска стая на растящи деца, стикерите за стена са идеални, защото се харесват и от момичетата, и от момчетата, а и не налагат скъпи промени в интериора. Решенията са разнообразни – от любими анимационни герои до игри. Децата могат да избират това, което им харесва и да променят стикерите, докато растат.

6. Завърши стаята с цвят: Ако декорирате стая, която ще се използва и от момиче, и от момче, изберете цвят, които ще се харесва и на двамата.Стая в кафяво може да има завършващи оттенъци в ябълково зелено за момчетата и светло пастелено залено за момичетата. Една стая може да има изразена индивидуалност и пак да създава усешане за цялост.

7. Попитайте по-големите деца за мнение: Универсалните стаи не са само за по-малките деца. По-големите и тийнейджърите, които дори и да не делят стая с по-малък брат или сестра, може да са надрастнали типичните цветни мотиви. Попитайте вашите тийнейджъри какви цветове харесват. Ще се изненадате, че по-големите деца харесват оранжево и лилаво, а те са също универсални!

8. Мултифункционални стаи: Ако детето ви ползва стая, която се ползва като офис или помещение с различни функции, универсалните цветове ще помогнат да мястото да изглежда завършено. Използвайте неутрални пастелни цветове като кафяво, охра, жълто и зелено. Натурални цветове създават усещане за цялост.

9. Изберете вдъхновяващ мотив: Случвало ли ви се е да намерите завивка или произведение на изкуството, чиито цветове толкова много харесвате, но не знаете как да го впишете в обстановката? Ако искате да направите универсална детска стая, ще можете да черпите вдъхновение от произведения на изкуството и завивки в различни цветове.

10. Декорирайте с имена: Азбучният декор е също толкова лесен и популярен начин да направите стаята универсална без да харчите излишни пари за интериора. Боядисайте дървени букви, изписващи името не детето ви и ги закачете над детското креватче.