Автор
Woman.bg

Цунамито Мис Хелзинки 2017, което помете Финландия

Много често светът на модата е непредсказуем, особено що се отнася до конкурсите за красота.

Тъй като човешките разбирания за хубост често са субективни, почти винаги възникват спорове след поредния конкурс, спечелен от жена, която не е фаворит на публиката. Такъв е случаят и с "Мис Хелзинки 2017“ - нигерийката Сефора Икалаба. Изборът на журито скандализира световната общественост, а световните медии се надпреварваха да съобщават, че Сефора със сигурност не е най-красивият модел сред участничките. Освен това победителката стана обект и на многобройни расистски нападки в медийното пространство, включително и в официалния сайт на конкурса. Много финландци изказаха своето недоумение и искрено презрение към факта, че за най-красива в страната е избрана жена от африкански произход.

Историята познава не един подобен случай, но като че ли този е най-скандалният от години насам. В България също много пъти победителките в конкурсите за красота са били оспорвани. Най-яркият пример, който може би всички помним, е Антония Петрова, която стана "Мис България“ 2009 и дълго време беше известна с прозвището "Мис Крокодил“.

През 2007 г. светът бе учуден и от избора за “Мис Вселена“ – Рио Мори. Макар и да не бе нападана толкова много, привържениците на тези конкурси не бяха съгласни, че тя е най-правилният избор.

Друга мис, предизвикала скандал, не само с визия, но и с характер, е Кийшла Ривера – "Мис Пуерто Рико“ за 2009 г. Короната дори й бе отнета заради непристойно поведение, тъй като си позволила да обижда и дори да напада физически персонала на конкурса.