Продължение…

Кайсия – От нейната костилка се извлича успокояващо и заздравяващо масло, а механичното стриване на костилките е основа на много почистващи кремове (ексфолианти)

Ананас – захарната месеста част на ананаса е богата ба бромулин – ензим, който поглъща протеините и премахва мъртвите клетки. Ананасът намалява токсичното действие на външната среда.

Манго – масленият извлек от неговата костилка има изключително омекотяващ и подхранващ ефект. Известно е още с антистареещият си ефект който оказва на кожата.

Пъпеш – Апетитният му мирис се използва много често в ароматни серии и парфюмериини продукти. Минала година бе установено, че екстрактът от пъпеш е изключително богат на антиоксидантни ензими. От пъпеша се произвеждат и капсули с анти-стареещ ефект.

Папая – индийските лечители от високите полета на Андите все още използват помади на базата на стрити семена от папая при лечение на уртикария и други кожни заболявания. От стъблата и листата на зелената папая се извлича папаин – ензим с изключително омекотяващо и изглаждащо действие върху кожата.

Праскова – прекрасен плод със силно тонизиращи и подхранващи свойства. Освежава не само кожата, но оказва благотворно действие и върху косата. В някои продукти се използва както и плодът така и листата.

Грозде – По време на царуването на Луи XIV е било модерно на лицето да се поставя старо вино за свежа и блестяща кожа. След дълги проучване се установява, че семките на гроздето съдържат прословутите полифеноли, които нямат равни на себе си в улавянето на свободните радикали. Месестата част е богата захари, минерали и олигоелементи.

Сокът на гроздето подхранва и освежава екстрактът от джибрите на бялото грозде е богат на мастни киселини – с една дума плод на пълноценна грижа за кожата.