Автор
Woman.bg

Неподозирани причини за акнето и как да се преборим с него

Всяка нова пъпчица по нашето тяло може да ни докара до пълна истерия. За щастие в голям процент от случаите появата им е причинена от външни фактори, с коитo лесно можем да се справим.

Ето няколко ефективни метода, чрез които можете бързо и лесно да забравите за акнето завинаги, в зависимост от неговото разположение:

1. Гръб и рамене

Неприятните пъпки, които излизат по гърба ни, могат да бъдат причинени от прекалено тесни дрехи от синтетична материя или дори от презрамките на раницата или чантата, която ежедневно носим. Ако пъпчиците са ситни и червени, те вероятно са алергична реакция от по-силен перилен препарат или омекотител. Друга причина за вашето акне може да е страстта ви към мазните и пържени храни.

Третирайте този вид възпаление със следната лесна рецепта: Ябълков оцет и вода в съотношение 1:2 или подсолена вода се използват като промивки на засегнатите зони веднъж седмично.



2. Гърди

Най-честият причiнител на подобен тип акне е алергичната реакция на кожата към определен вид перилен препарат или душ гел. Консумирането на прекалено много студени напитки, подправки и морска храна също може да предизвика подобна реакция на организма.

Съвет: Разбъркайте малко сода за хляб в половин чаена чаша вода и масажирайте с кръгови движения възпалението, след което изплакнете с топла вода.

Четете още: Удобно японско средство за почистване на лицето

3. Врат


Стегнатата яка може да запари кожата ви и това да предизвика обрив в областта на врата. Добре е да погледнете и съставките на вашия шампоан, тъй като те вероятно стоят в основата на този вид акне. Друг причинител са така обичаните от всички ни сладкиши.

Какво можете да направите, за да забравите завинаги за тези неволи? Потопете парче плат в прясно изцеден сок от лимон, оставете го върху кожата за около десетина минути и изплакнете с топла вода.



4. Ръце

Проблеми с храносмилането, алергични реакции към някои перилни и почистващи препарати и употребата на антибиотици могат да бъдат сред причинителите на раздразнение по кожата на ръцете. Ако често посещавате сауни или обществени басейни, не е изключено гъбична инфекция да предизвика такъв тип възпаление.

Изключвайки гъбичките като причина за вашия обрив, може да третирате проблемните зони от вашето тяло със сок от картоф. Разрежете един пресен картоф на две и втрийте в кожата си, изчакайте половин час и измийте с топла вода.



5. Крака

Лошата хигиена и тесните дънки и клинове от изкуствена материя са сред най-честите причини за появата на пъпчици по краката. Друг източник на инфекция е неправилното обезкосмяване с тъп бръснач, както и обратния растеж на космите.

Съвет: Добавете 5-6 капки масло от чаено дърво в душ гела си и го използвайте както обикновено.