През зимата не се излиза навън без шапка. Ако сте сред тези, които обичате да се разхождате в студено време без шапка – знайте, че последствията могат да са доста сериозни.

Простудните заболявания, спазми в кръвоносните съдове на главния мозък, невралгии – като това не е пълния списък с усложнения, които могат да се случат.

Ако косата ви не е напълно изсъхнала, не забравяйте, че ако излезете навън и сте с шапка,те ще приемат формата й.

Затова в студените зимни дни е най-добре да измивате главата поне няколко часа преди излизане, или още по-сигурно вечер.

Използвайте за изсушаване четка с по-голям диаметър и навивайте на нея целия кичур до края, като може да добавите обем в корените. Друг начин, за да запазите прическата и да придадете обем е да използвате сешоар с дифузер.

Ако обикновено изправяте косата с преса, то за създаването на обем е най-добре да провеждата процедурата с наведена напред глава.

Също така може леко да топирате кичурите там, където искате да придадете повече обем. Затова използвайте плосък гребен с големи редки зъбци. Топираните кичури трябва да обработите в корените с лак за силно фиксиране и да пригладите с гребена отгоре.

Най-добре се поддържа обема след боядисване или къдрене. Съществуват редица прически, които може да носите с шапка, без това да създава особени проблеми.

Преди всичко това са късите подстрижки, които не се нуждаят от съществено изправяне след свалянето на шапката, а също и прическите-трасфромъри, които може лесно да се приведат във вид и да им се придават различни вариации.

При свалянето на шапката много от нас се сблъскват със статичното електричество – косъмчетата се разлитат в различни посоки, "прилепват" към гребена и не искат да заемат желаната форма.

Обикновено при статичното електричество се препоръчва да се използват балсами за коса, въпреки това както показва практиката, те помагат не на всички.

Най-добре този проблем решават шампоаните и балсамите, предназначени за суха и увредена коса, в чиито състав влизат масла, съветват от kozmetikata.com

Много от тях са природни антистатици – например розовото и лавандуловото. Затова преди да разрешете косата се препоръчва да нанесете няколко капки такова масло на четката или гребена.