Автор
Кристина Кирова

Каква е истинската причина за пърхота?

Пърхотът е един от най-упоритите и трудно разрешими проблеми, свързани с красотата и здравето ни, заради което съществуват множество теории за причините за появата му. А кои са те всъщност?

Много от нас дори избягват да носят тъмни дрехи, тъй като изпитват притеснение от неприятната гледка, заради пърхота, който личи повече върху цветове като черното. Един от митовете, свързани с този проблем, е че причината е в сухотата на скалпа. Всъщност появата на пърхот най-често се дължи на вид гъбичка, наречена Маласезия, която всички имаме. Тя намира убежище в повърхността на скалпа и при някои се размножава повече, което води до така омразния ни пърхот. Гъбичките се размножават, когато средата около тях е влажна и мазна. Те могат да бъдат предизвикани и когато слънцето ни напича твърде силно, или когато се изпотим, например по време на тренировка.

За да премахнете проблема е най-добре да започнете да използвате медицински шампоан против пърхот и да бъдете много стриктни към хигиената и грижата за четките и гребените си за коса. Не пренебрегвайте лющенето на скалпа си и посетете специалист, ако въпреки старанията ви, пърхотът продължи да бъде настоятелен.



И дори да сте сред малкото късметлии, които не могат да е оплачат от подобен проблем, не спирайте да отделяте необходимото внимание на скалпа и косата си. Подбирайте старателно продуктите, които използвате за косата си и прибягвайте към маските поне веднъж седмично, като е препоръчително да си ги приготвяте сами с помощта на натурални продукти (хума, яйца, мляко, лимон и др.)