Пазаруването на козметика може да се сравни със секса – трябва да изпитвате удоволствие не само от самия процес, но и от резултата.

Особено пък ако пазарувате в чужбина – в западните страни можете да намерите марки и нови колекции, които още не са стигнали до България.

Само че внимавайте при избора!

Избор на време и място

Най-доброто време за пазаруване е сутрин в работен ден. За да изберете подходящ лосион или цвят червило трябва да сте съсредоточени и да не допускате грешки и бързане.

Затова избягвайте спонтанните покупки по време на сезонната разпродажба или специалните акции по магазините. Ще има много повече клиенти, поради което консултантите няма да имат достатъчно време за вас, а дългите опашки ще ви пречат да се концентрирате върху избора си.

Не се притеснявайте да се консултирате

Независимо от това къде ще пазарувате – в хипермаркета или в аптеката, в София или в Париж, задайте нужните въпроси на продавача.

Например „Това средство наистина ли е безопасно за чувствителна кожа?“ или „След колко време резултатът ще стане видим?“.

На такива въпроси най-добре ще отговорят представители на съответната марка, които могат да ви предложат и мини-пакети за проба.

Ако ви предложат безплатен апаратен тест на кожата или консултация с гримьор, възползвайте се. В първия случай ще можете да определите от какви точно средства имате нужда, а във втория да уточните цветовата гама за различно осветление. Всеки един служител обаче ще цели най-вече да ви продаде продукта, така че запазете известна доза скептицизъм.

Изберете практична опаковка

Опаковката служи само за едно... Не, не за да краси рафта в банята ви, а за да защити неустойчивите компоненти (ретинол, антиоксиданти) от светлина и въздух, които ще дестабилизират съединенията и ще понижат ефективността им.

Такива чувствителни вещества се запазват само в алуминиеви тубички и непрозрачни херметични шишенца с дозатор. Да си купувате подобни средства в обикновени кутийки е безсмислено.

Винаги пробвайте средството, преди да го купите

Не подценявайте важността на тестването, особено ако имате чувствителна или склонна към алергия кожа. Първо проверете дали ви харесва ароматът и текстурата. Но дори и да останете доволни, не бързайте да купувате.

Първо изпробвайте средството от вътрешната страна на предмишницата (там кожата е със същата дебелина като тази на лицето) или зад ухото (там ще можете да скриете нежеланите реакции с кичур коса). Влизащите в състава на скрабовете гранули и гликолови киселини, както и кремовете с ретинол могат да предизвикат зачервяване. Най-безопасни са скрабовете със силиконови гранули.

Оцветителите, ароматизаторите и ефирните масла могат да доведат по обриви. Направете покупката след няколко часа, ако не отбележите никакви негативни реакции.

В големите козметични магазини някои производители не предлагат тестване на продуктите си. За да ги изпробвате, отидете в официалния магазин на интересуващата ви марка или потърсете друга такава. Днешно време всички фирми имат достатъчно богат асортимент.

Очаквайте продължение...