Всяка от нас се е сблъсквала с тези проблеми – отпечатало се по зъбите червило, фон-дьо-тен, който внезапно си променя цвета и изронили се сенки за очи, които ни превръщат в панди.

Това е вбесяващо! Нека се научим да се борим с тези неприятности.

1. Червило по зъбите

Сложили сте си ярко червило, чувствате се като звезда, но… Първото, което чувате от своите колеги или от приятеля си на романтичната среща не е възторжен комплимент, а смутен съвет „Изтрий червилото от зъбите си“. Ужасно! Проблемът може да се реши само по един начин – променете навиците си. След като се гримирате, пъхнете показалеца си (чист, разбира се) под горната устна, за да изтриете излишното червило, преди да е оцапало зъбите ви. Ще трябва да правите това всеки път, когато ползвате ярко червило!



2. Сенки за очи, паднали под долния клепач

Дори ако ползвате добра основа за грим и сте си купили най-хубавите сенки, при нанасянето им непременно част от тях ще се поръси под долния клепач. Ще се опитате да ги изтриете с клечка за уши, но те само ще се размажат. Познато ли ви е това? Всъщност решението е много просто – нарушете всички правила на професионалните гримьори и нанасяйте първо сенките и после вече коректора и фон-дьо-тена. От чиста кожа лесно ще почистите следите с памучен диск и лосион.



3. Забелязва се разлика между цвета на лицето и цвета на шията

Това е най-разпространената грешка, която всяка от нас е допускала поне веднъж – нанасяне на фон-дьо-тена само лицето. Повярвайте ни, изравняването на тона на кожата не бива да приключва до брадичката, иначе разликата между „тена“ на лицето ви и белия ви врат ще бъде очевидна. Не пестете фон-дьо-тен и го нанесете на много тънък слой и по шията.



4. Тъмните сенки се скупчват в бръчиците около окото

Тъмните сенки, които сте нанесли щедро, стоят добре само през първия час, а после предателски се събират в бръчиците около окото. Този проблем обикновено не може да се реши нито с праймер, нито с основа за под сенки. Но ще споделим с вас един наистина ефективен съвет от… гримьора на Елтън Джон. Звучи невероятно, но работи! Ползвайте очна линия с гел-консистенция (нищо че е тъмна). Нанесете я на целия клепач и вече отгоре сложете сенките. Така ще получите траен вечерен грим!

5. Сухият руж изглежда твърде ярък

При неправилно нанасяне всеки оттенък руж изглежда твърде ярък. Дори може поначало да не забележите това, гримирайки се на сантиметри от огледалото. Но щом отстъпите две крачки, ще ви се стори, че се намазали бузите си с цвекло. За да не става това, ползвайте не сух руж, а руж с консистенция на крем. Той не е с толкова плътна текстура и се размазва по-лесно.



6. Спиралата пада под долния клепач

Това най-често става в края на деня – опадалата от миглите спирала зацапва зоната под очите и ви „украсява“ с тъмни кръгове и безкрайно уморено изражение. Проверете срока на годност на спиралата си. Ако сте я ползвали повече от три месеца – изхвърлете я. В противен случай постарайте се да нанасяте не повече от 2-3 слоя спирала. И още една малка тайна – за дневен грим е по-добре изобщо да не слагате спирала на долните мигли.



7. След нанасяне на фон-дьо-тена забелязвате че лицето ви е придобило оранжев оттенък

Ако сте подбрали правилно цвета на фон-дьо-тена, то причината за проблема е ясна – явно сте прекалили с него. Но не бързайте да се миете, има и по-лесно решение. Навлажнете памучен тампон и внимателно попийте излишния фон-дьо-тен.



8. Червилото се размазва по контура

Размазаното червило едва ли може да ви повдигне настроението. Това се случва на всеки и дори моливът за устни не може да ни спаси. За да не изглеждате така, сякаш сте се целували страстно допреди малко, ползвайте праймер. Нанесете го старателно около устните преди червилото. Вече можете да се целувате смело!