Уморени ли сте от непрекъснатата война с бръчките? Не се отказвайте. Има няколко стъпки с които можете да намалите и дори да обърнете процеса на стареене.

Вижте 12 прости и полезни стъпки в грижата за вашата кожа, които ще намалят бръчките:

1. Избягвайте излагането на слънце. Опитвайте се да носите бели или светли дрехи и носете шапка, когато сте навън. Също така не ходете на солариум, тъй като той е по-вреден дори от слънцето.

2. Слагайте си слънцезащитен крем. За най-добра защита срещу стареенето, 30 минути преди да излезете на слънце, поставете крем, който да е с фактор най-малко 15, за да предпазите кожата си от вредните UVE и UVB лъчи. Изберете продукт, който съдържа цинк или титаниев оксид.

3. Избягвайте колкото се може повече замърсителите на околната среда. Озонът, смогът и изпаренията от двигателите на колите са само малка част от нещата, които могат да състарят кожата ви.

4. Носете очила. За да не си стоите вкъщи, далеч от прозорците сложете очила. Те са най-добрата защита за тънката и чувствителна кожа около очите ви от UV лъчите.

5. Избягвайте тютюнопушенето, включително и пасивното. Пушенето отнема кислорода и хранителните вещества и увеличава броя на свободните радикали в клетките, които са главната причина за стареенето. Или иначе казано - броят на цигарите, които пушите, както и периодът, през който сте пушили, са свързани с увеличаването на броя на преждевременните бръчки.

6. Започнете програма против стареене. Консултирайте се с лекар дерматолог. Има много продукти, които удебеляват дермата и изглаждат бръчките.

7. Използвайте овлажнители. Един добър овлажнител ще поддържа кожата ви хидратирана и ще омекоти бръчките.

8. Спете по гръб. Ако спите с лице притиснато към възглавницата, може да се появят линии, които по-късно се превръщат в бръчки. Сатенените калъфки също помагат в борбата срещу бръчките.

9. Редовно правете упражнения. Така ще тонизирате сърдечносъдовата си система, което спомага за набавянето на необходимите хранителни вещества и кислород на кожата ви.

10. Яжте богата на хранителни вещества храна. Пийте много вода и чай и яжте от 8 до 10 пъти на ден плодове и зеленчуци. Яжте прясна сьомга три пъти в седмицата или друг вид риба с високо съдържание на Омега 3 мастни киселини като херинга, скумрия, пъстърва и риба тон. Храната има невероятната способност да се бори с процеса на стареене, тъй като съдържа голямо количество антиоксиданти, витамини и минерали.

11. Избягвайте преработени и рафинирани храни и захари. Те съдържат вещества, които състаряват кожата.

12. Избягвайте стреса. Когато сте стресирани , тялото ви отделя силния хормон на стареенето, кортизол, в кръвта. Ако страдате от хроничен стрес, правете йога упражнения, пишете си дневник, пейте, разхождайте се, медитирайте. Правете това, което ви помага най-добре да се преборите със стреса.