Автор
Woman.bg

Изкуствените подсладители водят до напълняване

Хората, които се опитват да намалят килограмите, знаят какво означава да броиш всяка калория. Употребата на изкуствени подсладители вместо захар е добре познат начин за намаляване на калориите.

Ново изследване обаче показва, че ефектът е съвсем различен и за съжаление с обратен знак.

“Когато организмът поема нещо сладко, метаболизмът се ускорява и се подготвя да изгори по-голямото количество калории, което постъпва. Когато се употребяват изкуствени подсладители, става обратното – метаболизмът се забавя. Това има и страничен ефект – тялото изгаря по-малко мазнини, те започват да се натрупват и съответно теглото се увеличава”, коментира резултатите от изследването професор от Университета “Пърдю” в САЩ.

“Освен това, привиквайки към приемането на такъв тип подсладители, следващиятпът, когато в тялото постъпи захар, метаболизмът не се повишава и това води до още един вторичен отрицателен ефект. Изкуствените подсладители не са създадени с цел да се намалява теглото и затова не бива да се смятат за част от диетата за отслабване”
, допълват учените и препоръчват на тези, които искат да намалят килограмите, да подбират натурални храни, като не забравят също ползата от физическите упражнения и цялостния здравословен начин на живот, съобщава Би Би Си.