Хеопсовата пирамида (известна още като Великата пирамида в Гиза и Пирамидата на Хуфу) е най-старата и най-голяма от трите пирамиди в некропола край Гиза, Египет.

Тя е най-старото от седемте чудеса на античния свят и единствената, която остава цяла. Вярва се, че е замислена като гробница на египетския фараон Хуфу (на гръцки Хеопс) от четвъртата династия и е построена в период от 20 години до 2560 пр. Хр.

Първоначално със своите 146.5 метра височина Великата пирамида се счита за най-високата структура в света, построена от човек и то в продължение на 3800 години – най-дългият период за неподобрен рекорд.

В началото пирамидата е покрита с камъни, оформящи гладка външна повърхност.



Днес се вижда само същинската вътрешност, но някои от камъните все още се намират около основата и.

За това как е построена пирамидата съществуват много научни и всякакви възможни теории. Повечето одобрени хипотези гласят как хората използвали огромни камъни от една каменоломна, като са ги влачели и повдигали.

В пирамидата има три познати зали. Най-ниската от тях е врязана в основата, върху тази основа, която е укрепена, но е останала незавършена. Така наречените Зала на кралицата и Зала на краля са на по-високо място. Хеопсовата пирамида е единствената пирамида в Египет, за която е известно, че има и възходящи, и низходящи пътеки. Главната част на комплекса пирамиди в Гиза представлява няколко постройки – два погребални храма в чест на Хуфу (една в близост до пирамидата и друга до Нил), три по-малки пирамиди за съпругите на Хуфу, една още по-малка „сателитна” пирамида, издигната пътека, която свързва двата храма и малка пресечена пирамида мастаба за благородници.