Сигурно неведнъж ви се е случвало след като извадите дрехите от пералнята, да ви се прииска да се разплачете, защото някои от тях са направо съсипани.

Това повече няма да се повтори, ако спазвате елементарни правила при прането.

Като начало сортирайте дрехите по цветове. Белите в една купчина, цветните - в друга, вълнените дрехи – в трета.

Не е зле да хвърляте и по един поглед на етикетите върху дрехите. Може това да е причината за някои недоразумения, които се случват след пране, съветват от ezine.bg.

Върху тези етикети обикновено е посочен типа материал, от който е изготвен платът – памук, коприна, вълна, полиестер, ликра и други, а също така има редица символи.

Точно те ще ви помогнат в поддръжката на прекрасния вид на дрехите ви. Понякога върху чисто белите памучни блузи, които на пръв поглед ще издържат пране на деветдесет градуса, има указание, че трябва да се перат само на ръка и то на не повече от четиридесет градуса.

Има някои тънкости, които трябва да знаете, когато перете. Памучните дрехи винаги се свиват след пране. Затова още когато купувате дънки, изберете такива с няколко сантиметра по-дълги.

Внимавайте с градусите – от прекалено високите температури цветните дрехи избледняват. Вълната не се цапа прекалено лесно и затова няма нужда от постоянно пране.

Те се перат най-вече на ръка или се дават на химическо чистене. Друг вариант е да го изперете на програма за пране на вълна.

Вълнените дрехи трябва да се изстискват деликатно и не се сушат в електрическа сушилня. За да не се свие дрехата от вълна, добре е в последната вода за изплакване да се добави лъжица глицерин.

Не натрупвайте мръсните дрехи в пералнята и не ги оставяйте за дълго време там, преди да ги перете. Това води до образуване на мухъл на стените на пералнята и петна върху дрехите ви.

Ако върху дрехите ви остават бели петна от праха за пране, вероятно в него се съдържат трудно разтворими във водата добавки.

Затова след изпиране почистете тези места с четка или най-добре се ориентирайте към течен перилен препарат.