Учените предполагат, че ултразвуковите вълни могат да се превърнат в мъжки контрацептив от ново поколение.

Сеанс веднъж на шест месеца е достатъчен, за да се контролира нежеланото забременяване.

Учените вече няколко десетилетия търсят мъжки еквивалент на женските орални контрацептиви, но неуспешно.

Това е резултат от слабия интерес от страна на фармацевтичните компании и от твърдото убеждение, че самите жени никога не биха доверили на мъжете, що се отнася до предотвратяването на бремеността.

При предварителните клинични изследвания обаче станало ясно, че ултразвукът се справя успешно като мъжки контрацептив. При него, поне засега, не се наблюдават никакви странични ефекти.

Методът е достатъчно сигурен, евтин и е нехормонален, който изисква да се прилага на всеки шест месеца. Самата процедура трае около петнадесет минути, пишат от ezine.bg.

Дългосрочната цел на учените е за целите на мъжката контрацепция да се използва ултразвукът на терапевтичното оборудване, което се използва в спортната медицина и физиотерапевтичните кабинети в поликлиниките.

В основата на метода е способността на ултразвуковите вълни да генерират топлина, която спира образуването на сперматогониални клетки и като цяло блокира процеса на съзряване в семениците на онези стволови клетки, които в нормални условия се превръщат в сперматозоиди.

Това прави мъжете времено безплодни. Засега обаче опити са правени само с плъхове. Учените планират вече да проверят ефекта и върху хората.

Дългосрочният ефект на този метод на контрацепцията е все още неизвестен. Не е ясно и от психологическа гледна точка как ще бъде възприет от самите мъже.