Харчим ужасно много пари всяка година за продукти, създадени да помогнат на жените да забавят времето и да поддържат младостта си. Въпреки това, повечето от козметичните продукти не помагат кой знае колко при забавянето на стареенето.

Някои наши навици, замърсяването в околната среда, излагането на слънце, пушенето, това са неща, на които не обръщаме внимание, но знаем, че ни вредят.

Има обаче други неща, на които рядко обръщаме внимание, ето и кои са те.

Погрешното слагане на очна линия

Едно от тайните оръжия на жените винаги е било грима, а очната линия е част от него. Тя обаче може да бъде изключително вредна, ако не се нанася правилно. Очна линия, която е с прекалено твърда четка, наранява клепача ни ден след ден, без да го осъзнаваме. Освен това, когато издърпваме клепача, за да нанесем очната линия, ние нараняваме отново окото, без да усещаме. Но го правим често. Изберете течна очна линия с мека четка, за да нямате мимически бръчки.



Шофирането

Според изследвания, жените имат повече бръчки и кафеникави петна по кожата от лявата страна, защото докато шофират са изложени постоянно на UVA и UVB лъчи. Не е нужно да спирате да шофирате, просто се мажете с фон дьо тен с фактор над 15 или крем за лице.

Захарта

Количеството захар, което консумирате ежедневно влияе не само на килограмите и фигурата ви, но и на цялостното ви здравословно състояние.

Наскоро учените откриват, че високата консумация на захарни изделия води до преждемрененно стареене. Обяснението за този странен феномен е в начина, по който тялото ни преработва захарта. Реакцията на протеините и захарите засилва стареенето на кожата. Процесът се случва под повърхностният слой на кожата ни и там захарта обгражда колагена и го унищожава и така кожата ни губи еластичността си. Когато кожата ни загуби еластичността си, старее по-бързо. Освен това, този процес на обработване на захарта ускорява проникването на UV лъчите в кожата ни. Така лицето ни губи кислород и започва да зиглежда сиво. За да намалим вредата от захарта, можем да намалим дневната консумация на захарта и да увеличим тази на витамин C, който е важен за производството на колаген.



Мониторът на компютъра

Има много спекулации, дали мониторите излъчват емисии радиация или не и дали това, че стоим всеки ден пред монитора не влияе на кожата ни, особено на лицето.

За съжаление обаче е открито, че неприятното стареене на кожата е и в следствие на прекалено стоене пред компютъра и прекалено говорене по мобилния телефон.