Пещерите са примамвали човечеството векове наред да слезе в подземния им свят и да разгадае тайните им.

Благодарение на човешката ръка, някои са се превърнали в чудни изкуствени градини.

Други пък са на брега на морето, къпани от прииждащите по време на приливи морски вълни.

Няма по-красива гледка от тази на магнетичните карстови образувания, обляни в тюркоазената светлина на морето.

Ето ги и най-незабравими водни пещери:

Хамилтън - Остин, Тексас



Съвсем близо до центъра на Остин, Тексас се намира естестеният воден басейн Хамилтън, който привлича множество туристи и жителите на града. Образувал се е преди години след свличане на земния свод и сега на това място има няколко малки естествени водопада, кристално чисти води и множество скали.

Сайпан, Мариански острови



Маринските острови са популярна дестинация за туристи и гмуркачи. Пещерата е идеално място за гмуркане с изобилието от подводни пасажи и пещери. Със дълбочина повече от 100 фута, в пещерата често има инциденти, така че добре е да внимавате.

Арпая - Портовенере, Италия



На брега на Портовенере се намира пещера Арпая. До нея можете да стигнете само с лодка, но гледката както от морето, така и вътре в самата пещера си струва усилието. Вдишайте чист въздух, насладете се на прохладните води и релаксирайте.

Фоселоне, Италия



Фоселоне е отлично място човек да седне и да се полюбува на морските вълни, които се разбиват в скалите отдолу.Освен това на пещерата се приписва историческа значимост след няколкото разкопки, които са стигнали до значими открития.

Пещерата Шаляпин, Украйна



Не далеч от Крим, на брега на Черно море се намира пещерата Шаляпин.

Катедралата, Нова Зеландия



Близо до Дънидин в Нова Зеландия се намира уникалната пещера, която не случайно хората са кръстили Катедралата. За радост на туристите в пещерата има множество пътеки и мостове, които правят прекосяването на малкия поток дори още по удобно.Всъщност няма никакво значение дали ще изберете по-краткия път или отнемащата 60-90 минути пътека, резултатът няма да бъде кой знае колко различен, когато се озовете в Катедралата.

Великият океански път- Виктория, Австралия



Близо до Великия океански път във Виктория се намира и едноименната пещера. До нея може да се стигне след кратък преход до върха на скалата, който ще ви отведе на самия бряг на морето. Там от пещерата се откриват незабравима панорама към морето от всички възможни ъгли.

Aqua Grottо



Намира се в живописния Неаполитански залив. Чистите сини води тихо текат под красивата пещера с множество входове и изходи. Представете си какво би било усещането да плавате под тези приказни арки.

Национален парк "Грейт Смоуки Маунтинс", Тенеси



Преходът в Национален парк "Грейт Смоуки Маунтинс", Тенеси ще ви отведе до приказен водопад. А зад живителната му водна струя се крие малка пещера, до която смелите туристи се катерят, за да могат да видят водопада от другата страна.