Днес ще ви покажем един приказен рай, в който човек с удоволствие би се потопил… завинаги!

На последния етаж в стара софийска сграда от 20-те дизайнерката Донка Гочева е сътворила рай, нетипичен и невероятно красив за всички сетива.

Половината част от сградата е била бомбардирана, след което цялата постройка е наново изградена.

А ремонтът на апартамента е минал през всички фази: прекарване на води, канализации, смяна на цялото ВИК, на ел. инсталациитe – всичко е подновено!

Търсейки аристократично убежище с нежна визия в центъра Донка Гочева попада на това бижу, което в последствие се превръща в истински шедьовър на изкуството.

Не е нужно човек да слага ПДЧ-та или разни тежки гардероби, при положение че иска да му е леко, ефирно и с дръпването на една завеса да получи същия ефект като при отварянето на едно тежко гардеробно платно. Никога не съм харесвала нещо, което е типично за даден дом. Примерно по времето на социализма секциите ме ужасяваха. Но в момента в който всеки спре да харесва секции, току-виж пък съм си сложила. Просто ей така – напук! Но в друга модификация, по друг начин изпълнено. Не е нормално да влезеш в една къща и да очакваш това да видиш, онова да ти се случи и да е по този очакван начин.

Досега не се е случвало да харесам нещо в магазин за обзавеждане, да го купя и директно да го поставя, без по някакъв начин да съм го индивидуализирала. Просто защото не ми се нрави да притежавам нещо идентично като някой друг. Залагам на индивидуалност. Сандъци, шкафове, мебели като бюфет, отоманки, фотьойл – всичко е взето от антикварни магазини, след което е реставрирано
”, споделя дизайнерката Донка Гочева.

Интересно е, че този проект няма общо с предишния й, който е по-скоро графичен. Тук цари ефирното, феерично бяло.

Ето как го обяснява това: ”Да така е, защото едното не трябва да има нищо общо с другото. Човек не трябва да се повтаря. Освен това, съобразявайки се със сградата, за мен е нормално да е точно такъв тип обзавеждане. Моята визия е, че някои неща трябва да са препокрити с този паметник на културата. За мен е логично нещата тук да стоят, както са!

Цялото интервю може да прочетете в новия брой на любимото ни списание за архитектура и интериорни решения Casaviva, което е на пазара от 26 ноември.

Кухнята:

Стая за отдих:

Спалня:

Спалня:

Банята: