Плесен Aspergillus, която се среща в жилищата се свързва в повишен риск от рак на черния дроб.

Става въпрос за за отровна черна плесен, която ако не се отстрани на време от жилището, може да причини множество проблеми на здравословното състояние.

Въздушно преносими частички, произлизащи от плесен, прах, боя и строителни материал са свързани със сериозни притеснения, защото хората стават свръхчувствителни към тях.

Първият признак, че навярно жилището ви е засегнато от плесен е перманентното и необяснимо кихане. Отстраняването на такива проблеми от домовете в САЩ се е превърнало в цяла индустрия, в която са обвързани много средства, изследвания и време.

Изградена е и йерархия, когато степенува опасността от миниатюрните частици. На първо място си остава азбестът. Това е строителен материал, за който още през 70-те години става ясно, че причинява рак. За щастие той все по-рядко се намира в по-новите постройки.

Но специалистите са съгласни, че по-често срещан и по-опасен вредител е плесента.

Учените познават приблизително 200 000 вида на гъбичката на плесента. Те често влизат в домовете през отворените врати или прозорци, приютяват се на тъмни и влажни места като кухини в стените или под килимите.

В повечето домове има малко скрита плесен, която обикновено е безвредна за неалергичните хора, твърдят специалистите.

Освен това във въздуха на всеки дом се носят неща като мъртви клетки от кожата, пърхот от животни и власинки от килимите, които могат да причинят проблеми като алергии. За щастие, обикновено те са в малки и непричиняващи оплаквания количества, пишат ezine.bg.