Медът е отлично познат хранителен и лечебен продукт. Наричат го нектар на мечтите. Добре е да проучите свойствата му, за да ползвате неговите вълшебства, свързани с красотата.

Медът е изцяло натурален продукт, с който хората са подслаждали храната си много преди откриването на захарната тръстика или захарното цвекло.

Дълго време е използван като лекарство, а научните открития от средата на XX век потвърждават неговите многобройни лечебни свойства – както като хранителна добавка, така и в козметичните грижи за кожата на лицето и тялото.

Медът в храненето

Магичният ореол на меда се дължи изцяло на произхода на продукта. Произведен от нектара на цветята, който пчелите събират, медът в голяма степен е натурален, а всичко естествено със сигурност е добро за здравето.

За да се произведе един килограм мед, пчелите посещават повече от 500 000 цветчета и обхождат по 40 000 км. Те опрашват различни видове цветя и растения, откъдето иде и невероятното разнообразие на меда в зависимост от географското положение (равнина или планина) и опрашения екстракт (лавандула, акация, розмарин, ела и т.н.).

Добре е да не злоупотребяваме с меда при храненето, защото той е доста калоричен: 320 Kcal/100g. Въпреки това е полезен за децата, спортистите и хората, които се възстановяват от някакво боледуване, тъй като в състава му са включени препоръчваните от специалистите по хранене три захарида (глюкоза, захароза и фруктоза).

При високо загряване медът губи своите биологични качества и запазва само подмладителната си сила. Колкото повече медът остарява, толкова става по-сладък, тъй като изгубва захарозата (глюкозата и фруктозата го подслаждат повече от захарозата и затова старият мед е по-сладък от тазгодишния).



Медът и красотата

Медът е пчелен продукт за красота, използван още от египтяните и римляните. Той е богат на Витамин С, на флавоноипи, на аминокиселини и минерали – селен и калий.
От тук произлизат и неговите многобройни благотворни въздействия върху епидермиса: антисептично, хранително, възстановяващо, омекотяващо и успокояващо. Науката показва и защитния и заздравителен ефект на меда върху обгорена кожа. Това се дължи на захарта, която позволява регулирането на нормалната кожна хидратация, задържайки вода в епидермиса.



Какъв е изводът:

Употребявайте редовно меда – както при храненето, така и при грижите за красота. Когато почувствате неговите свойства със сигурност ще се наслаждавате на подаръка от пчеличките.

Какъв мед да ползваме?

Медът, направен от розмарин, стимулира чернодробните функции.
Медът от цвета на портокал се препоръчва на хората, страдащи от безсъние.
Медът от липа е нежно успокоително средство срещу някои мигрени и улеснява съня по подобие на билковия липов чай.
Медът от мащерка е идеален за спортистите, тъй като спомага за мускулното възстановяване.
Медът от ела е полезен при хронични проблеми.
Медът от глог се препоръчва при храносмилателни проблеми.