Здравейте, Наталия!

Искам и аз да споделя с надеждата да получа практичен съвет, за което благодаря предварително.
Отново по темата за извънбрачната връзка, но от обратната страна: когато аз изневерявам на съпруга си. Изживях много бурен роман с младежката си любов, който още продължава, но вече в съвсем друг стадий. И двамата сме семейни, но се открихме и се отдадохме на страстта и емоциите, до колкото е възможно, криейки връзката си. Почувствахме застрашени семейните ни отношения (от емоционален характер) и решихме да ограничим контактите си до редки телефонни позвънявания и бърз, но желан и разтърсващ секс. Лично на мен ми се ще да престанем да се виждаме, и то не заради друго, а заради страданието от дългото мълчание и очакваната среща. Не съжалявам за всичко, което преживяхме, защото е прекрасно. Но ми се ще да е в спомените ми като хубаво минало, вместо терзания в настоящето.
Как да нямеря покой? Как да се откажа от този мъж в името на семействата ни, които са прекрасни? Как да спра да го желая и обичам?
За щастие, душевните ни страдания са само наши - спестихме ги на семейните ни половинки...


Здравейте,

Благодаря Ви за откровеното и интересно писмо. Чудя се как да Ви отговоря, като „професионален морален” психолог или като жива жена. Ще пробвам да отговоря от двете гледни точки.

Има една много интересна педагогическа система на италианската психоложка Мария Монтесори. Тя казва, че детето трябва само да приключва всичко, което е започнало. В противен случай, ако го прекъснеш ти, се получава незавършено действие и детето пак и пак се връща към това действие, докато не го приключи.

На същия принцип живеят не само децата, но и порасналите хора. В миналото Вие също не сте приключили отношенията си с Вашия човек и е нормално сега отново да ги изживявате.

Доста често хора се връщат към своята първа любов и изживяват това, което не са успели преди години. Така че просто го приемете като едно стъпало от стълбата на Вашия живот, което е било пропуснато, а сега трябва да се върнете и запълните тази дупка.

За изневярата… Това е голяма тема. Изневярата се получава тогава, когато партньорът разбира за нея. Има семейства, които от години живеят с изневери, никой нищо не знае и всички са доволни. Човек е полигамно животно. Иначе човечество би умряло.

Например, ако съпругът в едно семейство е починал по време на война, това не означава, че съпругата му не може да се омъжи отново. Човечество трябва да продължава да живее.

Моногамността е измислена от морала, за да знаем кой е баща на нашето дете, да запазим гена си и да създаваме род. Моногамността е по-скоро социално явление, тя е избор, докато полигамността е биологично явление. Това не нито лошо, нито добро. Това е факт.

Това, което имате в момента е любовна връзка. Спрете да се чувствате виновна, защото Вие така или иначе я имате, каква е ползата от цялото Ви страдание? Да имате любовник, да искате да правите секс с него не е смъртен грях.

Ние хората не можем да контролираме любовта! Тя сама се появява и сама изчезва. За любовта отговарят Вселена, Господ, някакви Висши сили, но със сигурност не и човекът.

Именно затова не мога да Ви кажа какво трябва да направите, защото и аз съм само човек.

Аз вярвам само в едно – че човек е роден, за да бъде щастлив. И ако тази любов Ви прави щастливи, оставете й се, но без чувство за вина и без да позволявате половинките ви да бъдат наранени.

А ако не можете да го направите, тогава спрете. Но не в името на някой – мъж, деца и т.н., а заради Вас самата, заради това, че усещате ужасно чувство на вина, което не Ви дава покой.

И ако трябва да направим равносметка, чувството на вина е по-силно от удоволствието.

Вашите половинки е по-добре да не разбират. Те на са виновни, че вие имате тези чувства и не е справедливо да страдат от това. Забранените неща дават повече страст, но и те “изстиват”. Когато изчезне интригата и страстта започне да си отива, или дори изчезне, Вие ще можете да погледнете към стабилната си връзка с нови очи... И дори да осъзнаете колко повече обичате и държите на съпруга си.

Ако искате и вие да зададете своя въпрос, пишете ни на sex.uroci@woman.bg

Всички материали от рубриката "Секс уроци" можете да видите тук.