Днес ще ви представим няколко интересни факта за сънищата.

Сънуваме само това, което знаем

Знаете ли, че мозъкът ви не си измисля лицата, които се появяват в сънищата ви - те са реални лица на реални хора, които сте виждали през живота си, но не познавате и не помните. Всички сме виждали стотици хиляди лица през живота си, така че имам безкраен източник на герои за нашия мозък, които той да използва в сънищата ни.

Не всеки сънува в цвят

12% от хората сънуват в черно и бяло. Останалият брой сънува в пълен цвят. Хората също така имат склонност към определени теми на сънища, които са ситуации свързани с училище, отвличане, бавно тичане или тичане на място, сексуални изживявания, пропадане, закъсняване за среща, човек, който е жив, но се сънува мъртъв, падащи зъби, летене, късане на изпит или инцидент с кола. Не е ясно дали сънищата свързани с насилие са по-емоционални за хората, които сънуват в цвят или тези в черно-бяло.

Отказващите цигарите имат по-живи сънища



Хора, които са пушили цигари за дълго време и спират, имат по-живи сънища от преди. В повечето си сънища, те хващат себе си да пушат и изпитват силни негативни емоции, като паника и вина. Сънищата свързани с пушенето са в резултат на отказването от тютюна, като 97% от хората не ги сънуват докато са все още пушачи и тяхната поява е забележително свързана с периода на абстиненция. Те се определят като по-живи от обикновените сънища.

Външни стимули превземат сънищата ни

Това е така нареченото "инкорпориране на сън" и е усещане, което повечето от нас са изпитвали, когато звук от заобикалящият ни свят се чува в съня и се вгражда в него по някакъв начин. Подобен пример може да бъде, когато сте физиологично жаден и вашият мозък вгражда чувството в съня ви. Сигурно ви се е случвало повтарящото се пиене на голяма чаша вода в съня, която утолява жаждата ви и след това веднага жаждата се появява отново. Когато се събудите сте много жадни и веднага отивате да пиете вода.

Когато хъркате, вие не сънувате

Малките бебета не сънуват себе си, докато не станат на 3 години. От същата възраст децата обикновено имат повече кошмари от възрастните докато не станат на 7 или 8 години. Ако се събудите извън периода на често въртене на очите, то е по-вероятно да запомните съня си по-живо, отколкото ако се събудите сам.


Докато спите, вие сте парализирани

Вярвате или не, тялото ви е виртуално парализирано докато спите, най-вероятно за да се предотврати възможността тялото ви да симулира аспекти от сънищата ви. Според статия в Уикипедия за сънищата се произвежда хормон, който помага да се заспи и невроните изпращат сигнали към спиналната връв, които карат тялото да си почива и по-късно да се парализира по време на сън".

Всеки сънува



Всяко човешко същество сънува (с изключение на случаите на екстремни психологични разстройства), но мъжете и жените имат различни сънища и различни физични реакции. Мъжете по-често сънуват други мъже, докато жените сънуват както мъже, така и жени. В допълнение, и мъжете и жените изпитват сексуални физични усещания в своите сънища, независимо дали съня е сексуален по природа. Мъжете изпитват ерекции, а жените увеличен приток на кръв във вагината.