Най - честата причина за нарушение на зрението е напрежението!

Ако работите на компютър, трябва задължително да посещавате офталмолог поне веднъж в годината.

През последните години се забелязва обща тенденция към увеличаване броя на хората, които имат нужда от корекция на зрението. Причините за това са различни. Според специалистите, на първо място са напрегнатият ритъм на живот, постоянният стрес и претоварването.

Особено в големите градове хората днес по-често търсят помощ от офталмолог. Влошеното зрение се дължи и на прекомерната работа с компютър и гледането на много телевизия.

Друг важен фактор за възникването на проблеми със зрението е четенето в легнало положение или в транспорта. В такива ситуации очите постоянно се опитват да се фокусират върху буквите, но постоянните вибрации по време на пътуването, лошото осветление и разсейващите зрителни дразнители им пречат на това.

Така постепенно се създават предпоставки за поява на прогресираща миопия, която води до отлепяне на ретината и поражения на зрителния нерв.

Не трябва да се пропуска и вредното влияние на пушенето. Доказано е, че с напредване на възрастта пушачите страдат в по-голяма степен от различни дегенеративни заболявания, водещи дори до пълна загуба на зрението.

Повечето очни заболявания могат да бъдат предотвратени или най-малкото забавени. За тази цел е препоръчително редовно да се посещава офталмолог и да се проверява остротата на зрението. Това е задължително особено за водачите на МПС и за хората, които работят на компютър.

Източник: zdrave.bg