Откъс от книгата „Семинари с доктора по медицина Милтън Г. Ериксон" на американския психиатър М. Ериксон.



"Веднъж при мен дойде стар мой приятел и ми разказа за своята петдесет и две годишна леля, която вече девет месеца се намирала в тежка депресия: „Леля ми само седи, чете Библията и ходи на църква. Няма приятели. С майка ми са скарани отдавна и дори не си говорят. Аз просто не мога да я посещавам и да разговарям с нея, затова рядко ходя при нея. Но винаги съм изпитвал добри чувства към нея и знам, че сега й е много трудно в душевно отношение. Вероятно ще можеш следващия път, когато отидеш да четеш лекции в Милуоки, да наминеш и да видиш с какво може да й се помогне?"

Посетих я вечерта. Икономката и камериерката бяха свършили работа и си бяха тръгнали. Подробно й обясних кой съм и кой ме е пратил. Тя ме изслуша доста пасивно. Помолих я за разрешение да разгледам дома й. Тя също толкова безразлично ме разведе из стаите. Вглеждах се внимателно във всичко. В една слънчева стая видях три цъфтящи храста африканска теменужка с различен цвят. И в отделна саксия издънка на още една теменужка. Както знаете, това са изключително капризни растения и загиват бързо без съответните грижи. Когато видях тези разноцветни храсти, аз й казах: Искам да ви дам медицински задачи и се надявам, че ще ги изпълните. Всичко ли ви е ясно? Съгласна ли сте да ги изпълните? - Тя равнодушно се съгласи. - Утре изпратете икономката си в цветарския магазин и и кажете да купи африкански теменужки от всички възможни цветове. - По това време имаше, ако не се лъжа, 13 различни сорта. - За тези теменужки ще се грижите вие. Грижете се за тях както трябва. Ето ви едно медицинско поръчение. След това нека вашата икономка купи 200 подаръчни саксии и 50 саксии за разсаждане и пръст. Ще отчупите по едно листо от всяка теменужка и ще го пресадите в малка саксийка, за да получите след това възрастни растения. - Тези теменужки се размножават чрез листо. - Искам от вас, когато отгледате достатъчно африкански теменужки, да изпратите по една на всяко семейство от енориашите на вашата църква, в което има новородено. Изпратете по едно цвете на семейството на всяко дете, което е било кръстено във вашата църква. Изпращайте теменужки на всички, които са болни. Ако в църквата се обяви годеж, трябва да изпратите теменужка и на годеницата, а също така и в деня на сватбата. Ако някой почине, изпратете съболезнованията си с визитна картичка и теменужка. Когато църквата устройва благотворителни базари, предложете за продажба десетина или дори двадесетина от своите теменужки."

По-късно разбрах, че винаги е имала в дома си до 200 възрастни растения. Човек няма време за депресия, когато трябва да се грижи за двеста теменужки. Тя почина, след като вече беше надхвърлила седемдесет години. Наградиха я с титлата „Кралицата на африканските теменужки в Милуоки." Тя имаше много приятели на всякаква възраст. Когато някое болно дете получи красива саксия с прекрасно растение, разбира се, то става приятел на това дете. За родителите е толкова приятно да получат такъв подарък, че когато детето се почувства по-добре, отиват да й благодарят. В такива грижи тази леля живя повече от 20 години. Главното е да не се ровите в миналото и да не мислите непрекъснато за своята самота. Трябва да вършите нещо, и то нещо, което е полезно за обществото. Лелята вероятно не се е и замисляла за общественото значение на своето занимание. Просто се е увлякла."