".. на нивото на Егото ние постоянно се заблуждаваме, че е възможно да бъдем изцяло добри. Никога повече няма да лъжем, да мамим, да ревнуваме, да избухваме, да сме егоистични или да се поддаваме на тревогите. Никое от тези намерения не се увенчава с успех, защото да бъдем добри през цялото време, е също толкова ограничено, както да бъдем каквито и да е през цялото време. Има моменти, когато е напълно уместно и здравословно да се ядосваме или да страхуваме. Недостатъкът на позитивното мислене е, че не можем да мислим позитивно през цялото време. Проява на здрав разум е да се борим срещу диктаторите, да се противопоставяме на подтисничеството във всичките му форми, да казваме на властимащите че грешат и т.н.

Животът е изпълнен с предизвикателствата на тъмната страна. Не е нужно да демонизираме сянката: тя е източник на почти всяко предизвикателство, което си струва да бъде посрещано. Илюзия е да мислим, че животът ни принуждава да избираме между доброто и злото. В действителност има 3-ти път - да бъдем цялостни. От позицията на целостта можем да балансираме тъмнината и светлината, без да робуваме на едната или другата страна. Опозицията между двете може да бъде превърната в съзидателно напрежение. Добрите трябва да продължават да печелят, но е по-добре лошите да не губят напълно, защото това би бил краят на филма. Вселената би заприличала на музей - мумифицирана завинаги.

В идеалния случай истината, добротата, красотата винаги са една крачка пред тъмните сили. Тялото ви съумява да постигне това, както и Вселената като цяло. Не можем да отречем факта, че формите на живот постоянно еволюират и преминават към по-висши нива на абстракция, съзидателност, въображение, прозрение и вдъхновение. Нещо поддържа баланса, като леко накланя в посока на еволюцията. В много отношения духовността не прави нищо повече от това, да ИМИТИРА ПРИРОДАТА. Ако помагате балансът да е леко наклонен към еволюцията, а не към хаоса и разложението, вие сте истински духовен воин.”

Откъс от "Ефектът на Сянката"