“Празните калории” са калории с ниска хранителна стойност, но с високо числово изражение.

Високо съдържание на калории дават най-вече повечето въглехидрати и мазнини, а хранителната ценност на продуктите осигуряват витамините, минералите, антиоксидантите и другите микроелементи, пишат от zdrave.bg

Най-много “празни калории” съдържат например:

• пържените картофи, пърженото пиле и другите пържени продукти. Те имат огромно количества калории и много малко количество микроелементи.

• бонбоните и другите сладки храни, съдържащи много захар и различни добавки като изкуствени оцветители, ароматизатори и т.н.

• бирата, виното и другите алкохолни напитки, които съдържат много захар, но незначително количество хранителни вещества. Калориите от алкохолните напитки се натрупват в областта на корема (т.нар. “бирено коремче”).

• бял ориз, бял хляб, крекери и бисквити, подложени на пълна обработка. Те съдържат голямо количество въглехидрати, на които се държи и тяхната висока калоричност. За сметка на това от полезните вещества те съдържат само незначително количество витамини от група В.



Как да избягваме “празните калории”

- Не подлагайте продуктите на пържене, а използвайте другите методи за тяхното приготвяне - например печене и задушаване.
- Избягвайте сладките и газираните напитки.
- Предпочитайте пулнозърнест хляб и мюсли.
- Между основните хранения приемайте само мляко и плодове.