Автор
Ева Лъчезарова

Защо трябва да опиташ бокс точно сега?

Когато чуят думата „бокс“, повечето дами си представят боксьорите в тежка категория, които си нанасят безпощадни удари един на друг. Истината обаче е, че боксът може да се превърне в чудесна терапия, която ви носи и един не малък бонус – уникална форма и отслабване. Доказателство за това са и моделки като Жизел Бюндхен, Адриана Лима и Джиджи Хадид, които са големи почитателки на този спорт.

Като върл привърженик на йогата и пилатеса, ще ви споделя от личен опит, че можете да ги съчетаете по един наистина уникален начин и да вземете най-доброто от два абсолютно противоположни свята. За мен боксът е най-здравословният отдушник за целия стрес, който натрупваме ежедневно, а тренировките ми помогнаха да надскоча себе си в един от най-трудните моменти в живота си.



Свикнали сме да преглъщаме и да заравяме дълбоко в себе си целия негативизъм, който изпитваме сами и който останалите насочват към нас, това води до ненужни и нездравословни избухвания у дома, пред най-близките, до караници по светофарите в задръствания и до една необяснима постоянна умора, която всъщност са всички грижи, които носим на гърба си. Съвсем нормално е да имате нужда да извадите негативните усещания от себе си и няма нищо по-лошо от това да ги задържате в себе си. Дори Луиз Хей, една от най-известните авторки на литература за самопомощ в света, съветва да изваждате от себе си стреса. Тя дава пример с малките бебенца, които по никакъв начин не се притесняват да изразят недоволството си от нещо, те са толкова самоуверени, че целият блок разбира какво точно не им харесва. Тя съветва да удряте възглавници или да крещите насаме в колата, а според мен най-добрият вариант е да съчетаете терапията със спорт, за да се чувствате отпочинали и на ментално, и на физическо ниво.

В резюме боксът: поддържа сърцето ви здраво, извайва тялото, буквално измъчва и изсмуква всичко допълнително, което сте хапнали, топи мазнините, тренира цялото тяло, прави ви по-самоуверени.

Ако Адриана Лима и Луиз Хей не са успели да ви убедят да опитате бокс, имам още карти в ръкава си, които съм сигурна, че ще наклонят везната в обратната посока. Нашата медийна група си партнира с приятелите ни от Декатлон, чиято мисия е спортът да влезе и в офисите. Инициативата носи името Box Office, а ние се включихме с готовност в нея. Ако сте амбицирани да разтоварите стреса на работното място можете да запишете и своя офис в надпреварата. Единственото, което трябва да направите е да се регистрирате тук. Необходимо е само мъничко късмет, за да я получите, няма да бъде обаче толкова лесно да я задържите. Крушата ще остане в офиса ви 4 дни, през които екипът ви трябва да й нанесе 1500 удара на ден, за да я получите като подарък. Звучи чудесно, нали? Внимавайте само да скриете снимката на шефа, след като направите нужния брой удари за деня (намигваме ви).




Уверявам ви, че офисът може да се превърне в истинска боксова арена и поне за 10-тина минути на ден да успеете да разтоварите напрежението. В това ние от екипа на Woman.bg се убеди от първо лице, а освен това поканихме и приятелки, които се занимават от години със спорта, за да ни покажат няколко удара. Те са истинско доказателство, че боксът определено не е само и единствено мъжки спорт.



Хани е нежно момиче, което работи като специалист по контент маркетинг в световноизвестен козметичен бранд, а когато за първи път се запознаете с нея по никакъв начин няма да предположите, че боксът е нейната страст. Тя тренира вече 6 години, повечето от тях в залата на братя Пулеви и признава, че боксът е неизменна част от живота й.



"Когато започнах, имах късмета да тренирам в зала, посещавана от професионални спортисти под надзора на най-добрите треньори в България. В началото там имаше предимно мъже, които приемат спорта доста сериозно. Атмосферата в подобна зала е заразителна - хъсът и отдадеността на боксьорите подейства и на моята мотивация." - разкрива тя.

"Често треньорът казва “Хайде, момчета!”, но съм свикнала и с това - допълва Хани с усмивка. "Боксът помогна за координацията ми, а заради гарда вече не бъркам ляво и дясно (смее се). Естествено, формата ми се подобри, имам повече тонус и енергия за ежедневните ми дейности" - разкрива тя.



Боксът за мен е: Страст.
На жените, които се чудят дали да опитат бих казала: Боксът не е само за мъже. Не се страхувайте да опитвате нови неща!
На всички, които се учудват, че тренирам бокс казвам: Казвам им, че не съм агресивна и че маникюрът не ми пречи, защото често ме питат.
По време на тренировка мисля за: Опитвам се да се потопя изцяло в случващото се - да изпълнявам всяко движение правилно, да дебна кога “противникът” е най-уязвим… Всъщност боксът е спорт, който изисква мислене, бързи реакции и концентрация. Когато съм на чувал, понякога си мисля за нещо, което ме е ядосало през деня - така изкарвам цялата негативна енергия от себе си.
Три неща, които ми даде боксът: Увереност. Координация. Смелост.
Боксовата круша в офиса е чудесна идея, защото: Винаги съм искала да имам боксова круша на работа. Мисля, че напрежението на работното място може осезателно да намалее при наличието на отдушник. Освен това, малко физическа активност ще увеличи креативността и производителността.



Фотограф: Димитър Бързаков

Елена е позитивна и винаги усмихната, работи в рекламна агенция и споделя, че има интерес към бокса още от ученичка. "Родителите ми ме спираха, защото си представяха, че ще ме посинят или ще ми счупят носа. Преди няколко години отново се породи това желание в мен – прекарвах по 9-10 часа учейки и работейки пред компютър и беше наложително да намеря начин да се разтоварвам психически и в същото време да се грижа за тялото си. Разбрах, че в зала в близост до дома ми се провеждат тренировки по бокс и един ден просто се реших." - споделя тя.

"На първата ми тренировка отидох сама и още с влизането се сблъсках с група мъже, подготвящи се да тренират. Вероятно щях да направя обратен завой, ако не се беше появил и треньора, който подходи много професионално, показа ми залата, представи ми хората и ми обясни как се провеждат тренировките. Като цяло още преди да отида бях доста притеснена, предвид, че знаех, че тренират предимно мъже. Мислех, че няма да се чувствам комфортно като единствена жена, че ще им преча, защото не мога да тренирам наравно с тях, но в залата всички са много толерантни, подкрепят се и подхождат с уважение. Освен това все повече жени започват да проявяват интерес към бокса." - допълва Елена.

Боксът за мен е: Перфектен начин да се бориш със стреса и да поддържаш фигурата си.
На жените, които се чудят дали да опитат бих казала: Да си купят ръкавици и да отиват, няма шанс да не им хареса.
На всички, които се учудват, че тренирам бокс казвам: Че трябва задължително да опитат, че не е спорт само за мъже, че освен че се разтоварваш психически, е страхотен начин да поддържаш фигурата си, да имаш повече тонус, настроение, повече самочувствие, че въпреки, че боксът се приема като агресивен спорт, те учи на дисциплина и толерантност и че залата е място, където може да срещнеш наистина стойностни хора.
По време на тренировка мисля за: За мен най-ползотворната тренировка се получава, когато спреш да мислиш за нещата, които те притесняват и се съсредоточиш само върху самата тренировка - раздаваш се максимално и удовлетворението след това е пропорционално на вложените усилия. Разбира се, има и случай, когато си изкарвам нервите на чувала, но рядко мога да се задържа за дълго в това състояние - обикновено тренировката ме увлича и бързо спирам да мисля за „глупости”.
Три неща, които ми даде боксът: Повече дисциплина, увереност и спокойствие.
Боксовата круша в офиса е чудесна идея, защото: Мисля че би действало разтоварващо, зареждащо, дори мотивиращо.



Фотограф: Димитър Бързаков

Подготвили сме ви и няколко полезни съвета от професионалния треньор по бокс Крис Гълъбов:

"Изключително важно е да се подготви организма за работа, като се започва със статични упражнения за рязгрявка на ставите, следват по-динамични упражнения, за обща загрявка на тялото, мускулите и покачване на честотата на пулса. Загрявката завършва с кратко разтягане, през това време пулсът трябва да спадне до нормални нива. Загрявката сама по себе си може да бъде кратка освежаваща тренировка. Много е важно, ако досега не сте опитвали да не тренирате с максимална интензивност - за начинаещите ентусиасти е важно да избират работна тежест не по- голяма от 60% от максималните им възможности. За нетренираното сърце и опорнодвигателен апарат е вредно да се изискват максимални натоварвания. Другият аспект е че в по- късен етап ще има на къде да се прогресира, с покачване постепенно на интензивността до субмаксимални натоварвания. Много е важен методът на прогресивното натоварване, това се отнася както за в дългосрочен план, така и за в отделната тренировка, стремете се да повдигате постепенно пулсовата честота с като акцентът оставете за накрая на тренировката. Вредно и неправилно е със ставането от работното бюро, да се изисква максимална интензивност от организма, това води до ред травми в краткосрочен план и хронични болки в ставите в дългосрочен план.



Фотограф: Димитър Бързаков

Определено може да има полза от една 10 минутна тренировка, стига тя е правилно структурирана. Започнете с кратка загрявка на по-големите стави, загрявайте динамично с малки подскоци, за да може през това време и температурата на тялото да се повиши, както и сърдечната честота. След това застанете в бойна стойка и започнете да правите прави удари, в продължение на 3 минути, започнете с плавни удари и постепенно преминете към по-енергични движения. Ако се уморявате прекалено много, то може да спирате на всяка минута за по 10 секундна почивка. Ако имате тежести около 500г.-1кг. , вземе ги в ръцете си, може да импровизирате (с бутилка минерална вода от 500 мл, например). Починете 30 секунди и започнете да изпълнявате клек с 2 прави удара, когато се изправите след клека. След това сложете нещо меко на пода, поставете колената си върху него и започнете да правите лицеви опори от колена, като се изтласквате в горната фаза и удряте 2 прави удара. Следват пак клекове с удари. А след тях пак на мекото място, което сте намерили (ползвайте килим, кърпа, дреха, импровизирайте), сядате на земята, краката са леко сгънати, за баланс и изпълнявате коремна преса с 2 удара между колената. Последната серия е отново клек с 2 удара.

Примерен вариант за тренировка в случай, че имате точно 10 минути:


2 м - загрявка
3 м - прави удари от бойна стойка (между 200 и 400 удара)
40 сек. клекове + удари
20 сек почивка
40 сек лицеви опори + удари
20 сек почивка
40 сек клекове+удари
20 сек почивка
40 сек коремни преси + удари
20 сек почивка
60 сек клекове+ удари
Общо: 10м

Спрямо нивото ви на физическа подготовка може да започнете с 30 секунди работа и 30 секунди почивка и постепенно да прогресирате, съответно, може и да увеличите работата и да намалите почивката до момента, в който правите 60 секунди клек и минавате направо към лицевите опори 60 секунди и т.н. без почивки.