Автор
Ева Лъчезарова

Време за спорт винаги има: Съветите на едно съвременно момиче за здравословен живот

Надя Костова е момиче, което лесно може да те вдъхнови да бъдеш себе си. Тя се преоткрива всеки ден, при това с такава лекота, че просто си казваш “Искам и аз!”. Надя е журналист по професия, а в свободното си време се занимава със създаването на минерален грим и … спорт. За всички съвременни жени здравословният начин на живот и включването на тренировки в ежедневието се оказва почти непосилна задача. Интернет е истинско море от информация, в което е невероятно трудно да се ориентираш. Пробваш най-нашумелия начин за отслабване, той не сработва и бързо се отказваш, нали? Днес ще поговорим с Надя как тя е успяла да измине пътя от леко пълничко момиче със сериозно акне до уверена дама, която е разчистила ежедневието си от ненужни ангажименти и е открила оптималния за нея начин на живот, а тичането е превърнала в своя втора природа. Истината е, че ако не опиташ, няма как да разбереш дали дадено нещо е за теб, а точна формула не съществува - просто слушай тялото си, интуицията ти ще те насочи.

-Разкажи ни повече за пътя си към здравословното хранене?

-Първите ми опити в здравословното хранене започнаха преди 8 г, когато качих доста килограми и ми се появи акне. Отначало опитах с различни диети, към които постепенно трябваше да включа движение. Преди това не се бях занимавала със спорт. Реших първоначално да опитам с тичане и през всички тези години съм минала през различни хранителни режими от вегетарианство през веганство до безглутенова диета. В момента не консумирам рафинирани продукти, както се шегувам “нищо бяло”, без месо, малко риба и повече плодове и зеленчуци и по възможност безглутенови зърнени храни. Предимството на веганството е, че се научаваш да ограничаваш животинските храни и да експериментираш с повече зеленчуци, зърнени храни и ядки, което е чудесно, защото обогатяваш менюто си. Вегетарианството за мен е по-здравословният вариант, който в момента следвам. При веганството често компенсираш с много повече въглехидрати, отколкото ти трябват.

Преди не обръщах никакво внимание на това, което ям. Например закусвах сандвич с натурален сок от кутийка и кафе с мляко, обядвах пици, следобед задължително нещо сладко, обилна, мазна вечеря с бира. Вечно бях гладна и буквално непрекъснато хапвах нещо. Нямах достатъчно енергия, страдах от липса на концентрация. След като промених режима си, от почти 70 кг станах 57 кг за около година и половина. В момента приготвям изцяло сама храната си и най-често закусвам чия пудинг с банан, какао и конопени семена, обядвам омлет, салата или моркови с тахан и вечерям супи, зеленчуци или риба. Имам много повече енергия за всичко и се чувствам чудесно в кожата си.




-Кои според теб са най-често допусканите грешки и заблуди на хората, които се опитват да се хранят здравословно?

-В опита си да се придържаме към строго определен режим на хранене забравяме, че той трябва да бъде и удоволствие. Когато следваме строго регламентиран план, а не ни се яде, губим радостта от храната и не захранваме тялото си, а го караме да приема калории. Най-важното е да се научим да експериментираме със зеленчуци, с това няма как да сбъркаме. Да прекаляваме излишно със супер храни също за мен не е правилно, да следим стриктно колко точно протеини, въглехидрати и мазнини сме приели пък е излишно и стресиращо. В общи линии да подтискаме интуицията си, ако тя ти казва, че не искаш да ядеш определено нещо, няма какво да се мъчиш и да го хапваш насила.

-Какво те мотивира и колко време отделяш за спорт през седмицата?

-Тренирам всеки ден, но отделям различно време за спорт. Има дни, в които тренирам по 10-15 минути, а други по 3-4 часа. Спортът е най-добрата терапия срещу стрес и напрежение, както и срещу ниско самочувствие. Практикувам тичаме, йога, тае-бо, кондиционни тренировки и ходя много пеша, минимумът е 10-ина км на ден. Като хамстер с колело съм (смее се). Точно затова са много важни обувките, които използвам. Когато човек се движи толкова много, разбираш колко са важни те всъщност. Аз обожавам обувките на висок ток, но няма как да ги нося в ежедневието си. Но аутфитът ми за деня започва от обувките, които задължително трябва да са удобни. Напоследък много пътувах и маратонките ми бяха най-добрият приятел.

-Какво си казваш в дните, когато просто не ти се тренира?

-Казвам си “Само 10 минути” и тренирам само толкова и компенсирам с ходене през деня. Не съм робот. Има дни, в които се храня нездравословно, има такива, в които пийвам вино. Нищо човешко не ми е чуждо и вярвам, че така трябва да бъде, за да се чувстваш чудесно в кожата си и да не си налагаш излишни ограничения.

-Как избираш маратонките си за спорт?

-Много, много внимателно ги избирам, защото преди няколко месеца имах контузия на глезена, която премина през коленете и промени изцяло начина ми на трениране. И от тогава изключително много внимавам за обувките си, те трябва да са удобни и възможно най-подходящи за тичане. Наскоро изпробвах новия модел на adidas - UltraBOOST X, който е създаден специално за жени. Когато ги обух, първо се изненадах колко удобно пасват на стъпалото. След това ме очарова подметката им - лека и същевременно позволява добър контрол. Тествах ги в дъжд и страхотното е, че не се хлъзгат, което пък е една от най- честите причини да се контузи човек.



-Храниш се основно с домашно приготвена храна, разкажи ни тайната си за здравословно хранене. Кои са продуктите, които задължително имаш в хладилника си?

-Тайната за здравословно хранене е да има баланс, като под това не разбирайте, че никога не можете да си позволите определени неща или да ядете определени количества, а просто, че е добре да включите колкото се може повече разнообразни съставки и да има баланс между въглехидрати, протеини и мазнини, да не залагате на едно за сметка на друго. В хладилника си обикновено имам сварена елда, киноа, моркови, яйца, маслини, ябълки.

Винаги си приготвям обяда за офиса, като обикновено включва зърнени и яйца, много залагам на семпла чиста храна, така пестя време за готвене. Реално колко време отнема да направиш един омлет или да свариш нещо зърнено и да добавиш към него салата? Колкото по-семпло е приготвянето на храна, толкова повече време имаш за други неща и е толкова по-леко за фигурата. Обикновено нося със себе си и някакъв снак, който може да бъде ябълка, какаови зърна, домашен шоколад, ядки.

-Сподели с нас някоя своя любима и много лесна рецепта?

-За да бъде максимално полезно и практично, ще споделя с вас едно примерно меню за ден, което е леко и същевременно разтоварващо.

Примерно меню за ден


Закуска: Чия пудинг



2 супени лъжици конопено семе
1 малък банан
100 мл вода
1 ч л какао на прах
щипка канела, джинждифил или куркума

Всичко се блендира и към него се слагат 2 супени лъжици чия и какаови зърна. Оставяш го 5-10 минути и закуската е готова.

Обяд: Омлет



Омлет от 2 яйца и към него слагам нахут и тиквички на тиган и го завивам на руло. Към него добавям нещо сурово - да кажем моркови.


Снак: Ябълки с тахан, нарязвам ги на ситно и ги намазвам с малко тахан, за да ме заситят.


Вечеря: Салата с леща


Накисвам 1 чаша черна леща, която е достатъчна за няколко хранения. Необходимо е да стои във вода 24 часа, като на 8 часа й сменям водата. Сварявам я и, когато е готова към нея добавям 2 супени лъжици горчица, 2 супени лъжици ябълков оцет, 3 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус. Това е основата на салатата, към нея можете да сложите марули, спанак, авокадо, каквото ти харесва.


-Какво похапваш преди и след тичане?

-Преди тичане не ям. Гледам да тичам сутрин преди да съм яла. След тичане ям чия пудинг, защото ми трябват повече въглехидрати и протеини, за него вече имате рецепта и можете да импровизирате, като разнообразите съставките по свой вкус.


-Кое е любимото ти място за спорт?

-Ходя на много места и всяко едно от тях си има чар. Ако говорим къде разтоварвам най-много напрежението, това е в паркът. Обичам да тичам в гората, сред дървета, предпочитам да е в насечена гориста местност, да не е на шосе, а сред природа.





-Какво би казала на дамите, на които не им остава време за спорт?

-Да се запитат къде всъщност губят много ценно време, ако им липсва време за спорт, защото седят много време пред огледалото и се чудят какво да облекат, трябва да знаят, че ако спортуват по 15 мин на ден всичко ще им стои добре. Ако причината е да речем семейството, могат да вдъхновят и децата си да се движат. Ако пък им липсва енергия със сигурност имат спешна нужда да спортуват, защото колкото повече спортуваш толкова повече енергия имаш и си много по-ефективен в задачите, които имаш да вършиш.

-Какво би посъветвала жените, които искат да опитат да се занимават с бягане?

-Една от причините хората да се отказват от тичането е, че не осъзнават, че претренират. Тичането се започва бавно, първо с километър на ден, който се равнява на не повече от 10 минути. Започваш с километър и постепенно увеличаваш и ако се усетиш преуморен, особено в началните етапи - спираш, за да си починеш. Започнах да тичам на 23, когато бях с 12 кг над това, което съм в момента. Имах всички проблеми, които някой който никога не е спортувал, съм ги имала и аз. Така че не се притеснявайте, всичко е възможно!



-Хобито ти е създаването на грим от естествени материали. Какво е мнението ти за грима и спорта, съвместими ли са те и необходимо ли е например да слагаме предпазваща пудра, докато тичаме на открито?

-Минералният грим представлява грим направен от естествени земни материали и пигменти, има антибактериални и слънцезащитни свойства и е препоръчителен за хора с деликатна кожа, с акне и пигментации. За мен той е абсолютно съвместим с всичко, което правим в живота си. Включително всякакви дейности на открито, защото има филтри срещу бактерии и лъчите на слънцето. Лично аз спортувам с грим, когато съм на открито за дълго, а понякога и в зала след работа. Минералният грим не задушава кожата, не лепне, не се размазва и да си призная почти няма момент, в който да не го нося.




-Напоследък много обичаш да пътуваш. Какъв пътешественик си?

-Обичам да пътувам с лек багаж и трите неща, които винаги взимам със себе си са минерален грим, маратонки и торбичка с ядки. Винаги, когато пътувам, се старая да се храня здравословно, това не означава да не опитвам нова местна храна, но също и не означава да залагам изцяло на техните деликатеси. Хубавото е, че когато човек пътува той може да бъде много активен и не се налага да спортува допълнително, особено ако минеш по 15 км на ден пеша. Обичам да се загубя в малките улички на някой град, обичам да посещавам галерии и музеи, да опознавам нова култура по всякакъв начин и от първо лице. Последно бях в Испания. Харесват ми места, в които има изобилна свежа хубава храна, хубаво вино и чудесно време. Това не изключва Лондон, там пък има много хубави музеи. Навсякъде всичко може да ти достави удоволствие, просто човек трябва да се възползва от преимуществата на дадено място.



И за да се разделим с Надя с усмивка и мотивирани за нови приключения, я попитахме кой е любимият и надъхващ цитат, който се оказа по-скоро кратък виц, пълен с много смисъл:

Попитали един именит алпинист:

- Как се катери Еверест?
- Стъпка по стъпка.