Автор
Роси Кацарова

Вредните храни, които всъщност са полезни

Има определени храни, които обществото ни е заклеймило като нездравословни. Истината обаче е, че те не само не влияят зле на организма ни, а тъкмо обратното - оказват благоприятно въздействие върху него.

Глутен

Все по-голяма част от приятелките ви решават да спрат да консумират глутен, защото искали да отслабнат. Но пълнее ли се от глутена наистина и има ли правота в твърденията, че чрез изваждането му от дневното меню, ще се свалят излишните килограми.

Глутенът е комбинация от два протеина, известни като глутенин и глиадин, които правят тъканите еластични. Зърнените култури, които съдържат тези протеини са жито, овес, ръж и ечемик.

Има хора, които страдат от непоносимост към глутена или т.нар. заболяване целиакия, както и такива, които поради други здравословни причини не трябва да го консумират. Но всички останали нямат причината да се лишават от храните, които го съдържат.

Според някои диетолози отказа от глутен спомага отслабването, защото ако се спрат всички храни, които го съдържат, калориите намаляват средно с 400 на ден. Според повечето консултанти по здравословно хранене обаче лишаването от цяла група храни, без това да е наложено от определен здравословен проблем е пълна лудост. Те са категорични, че до загуба на килограми може да се стигне и без да лишаваме организма си от всички полезни вещества, които се съдържат в храните, включващи в състава си глутен.

Яйца

От години насам съществува вярването, че консумацията на яйца ще повиши холестерола в кръвта. Затова много хора консумират само белтъците, изхвърляйки жълтъците, защото именно в тях е цялото съдържание на холестерол.

Според лекари и диетелози обаче това е напълно погрешно, защото цялото яйце е чудесен източник на бързо усвояем протеин с висока биологична стойност.

Около 85% от холестерола, който циркулира в кръвообращението, е произведен в нашия организъм. Останалите 15% идват от външни източници – храната. Тоест продуктите, съдържащи холестерол като месо, риба, яйца и млечни продукти, влияят единствено на тези 15 процента. Това се потвърждава и от изследване, проведено в течение на 50 години, което установява, че диетичният холестерол, този, който идва от приема на храна, има малък ефект върху концентрациите на кръвен холестерол.

“На практика почти няма сериозни изследвания, които да доказват, че ако ядем по 1-2 яйца дневно, това води до повишаване на нивото на холестерола в кръвта”, твърди д-р Уенди Репович.

Кафе

В миналото се смяташе, че кафето има негативно влияние върху организма.

Медицински лица обаче разкриват, че възрастен човек може да консумира до 400 мг кофеин дневно, без да има негативни последствия върху организма. За справка едно нормално кафе съдържа между 90 до 120 мг кофеин.

В наши дни обаче много нови изследвания доказаха редица предимства, които носи кофеиновата напитка. Кафето повишава способността на организма да издържа на високи физически натоварвания, допринася за натрупването на серотонин (хормон на щастието) в организма и подобрява концентрацията и паметта.

Хората, които редовно пият кафе, имат с 80% по-малък шанс да заболеят от Паркинсон и освен това редуцира риска от диабет с до 30% при жените.



Газирана вода

За много хора газираната вода е толкова вредна, колкото и безалкохолните напитки като кола и фанта.

Според специалисти газираната вода е същата като обикновената, разбира се ако в нея няма добавени подсладители. Всъщност газирана вода се получава чрез разтваряне на въглеродния диоксид във водата и поради това няма как консумацията на тази напитка да доведе до покачване на килограми.

Съществува мнението, че газираната вода подува корема. Специалистите се съгласяват донякъде с това твърдение, но подчертават, че това не трябва да се възприема като минус, защото в дългосрочен план това може да бъде от полза. Според специалисти газираната вода е значително по-засищаща, а колкото по-сити се чувстваме, толкова по-малко склонни сме да хапваме между основните хранения.

Важното в случая е да се избягват тези продукти, които съдържат изкуствени подсладители.

Мазнини

Битува мнението, че мазнините са вредни за здравето и фигурата ни. Може би това донякъде е вярно за наситените мазнини, като подчертаваме, че вредата от консумацията им идва, само ако е прекомерна.

Със сигурност обаче не важи за ненаситените, които се съдържат в авокадото, зехтина, ядките, сьомгата, пъстървата и рибата тон.

Изследвания са установили, че консумацията на храни със съдържание на ненаситени мазнини помага за понижаването на риска от сърдечни заболявания като понижава нивата на LDL ( холестероът с ниска плътност на липопротеин ) и общия холестерол. Освен това ненаситените мазнини са особено важни за нежната половина от човечеството, защото са от значение за хормоналния баланс в женския организъм.



Въглехидратите

Когато решат да отслабват, много хора зачеркват въглехидратите от менюто си. Но истината е, че това е напълно погрешно и всъщност може да саботира отслабването.

Бавните въглехидрати като пълнозърнестите храни, овеса и кафявия ориз, трябва да присъстват в хранителния режим, защото спомагат за намаляването на апетита и приема на по-малко количество храна през деня. Причината е, че комплексните въглехидрати, както още се наричат, дават на телата ни енергия за по-дълго време, а енергията от приетите калории се освобождава в рамките на 3-4 часа и съответно чувството за ситост продължава по-дълго време.

Въглехидратите, които не трябва да се консумират, ако се цели загуба на тегло, са преработените. Те са получени чрез обработка, по време на която повечето от полезните вещества от тях са отстранени. Този вид въглехидрати са главно тестените изделия и сладкишите, направени от бяло брашно.

Причината за тяхното неблагоприятно влияние върху фигурата е, че те са изключително богати на калории, тоест на енергия. Тази енергия обаче се освобождава в рамките на няколко минути - прекалено кратко време, за да бъде използвана тя ефективно от организма.

В резултат енергията остава неизразходена и се превръща масна тъкан.