Холандски учени разработват умна храна, която да подсказва на мозъка кога да спрем да ядем. Новото изследване може да помогне на милиони хора с наднормено тегло по света.

Според един от авторите на разработката, присъединил се към холандския екип, датчанинът Йенс Холст от университета в Копенхаген, принципът на действие "умната храна" е да заблуждава мозъка.

Всички знаем, че храните, които консумираме, влизат във взаимодействие с клетките на стомаха. Те изпращат сигнал за ситост до мозъка, когато коремът ни е пълен, припомня Йен Холст. С тази дейност се наемат специфични хормони "вестоносци".



Холандският екип, финансиран от ЕС, успял точно да ги идентифицира. Става дума за малката молекула, наречена глукагоноподобен пептид, която въздейства върху мозъка, като регулира апетита ни, съобщи bTV.

Сега усилията на екипа са насочени към това да бъдат открити съставки, които да имитират действието на "вестоносците" и да ги включат в храните. Тяхната мисия ще бъде да дават много по-ранни сигнали за ситост. Новата разработка, ако приключи успешно, може да осъществи революционен пробив в борбата срещу глобалното затлъстяване.